EPA/Kusthrim Ternava

Albancima je malo što su Srbima oteli kuće i njive i zato sada hoće da nam otmu i istoriju i sećanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i naglasio da “onaj ko nema svoju istoriju mora da krade tuđu”.

Vulin je izrazio žaljenje što su sada rešili da “ukradu Kosovski boj i da slažu da su se na Gazimestanu suprotstavili Turcima”, i dodao da čudi što onda u Prištini nema spomenika Knezu Lazaru, ni ulice Kosovskih junaka.

– Ako političari u Prištini stvarno veruju u svoje gluposti onda čudi zašto u Prištini nema spomenika knezu Lazaru i zašto se glavna ulica ne zove Kosovskih junaka – izjavio je Vulin komentarišući napade Vljore Čitaku i Bedžeta Pacolija na Grenelovu čestitku povodom Vidovdana, saopštio je MUP.

Kako kaže, “narod koji ni na jednom delu teritorije na kojoj živi nema ni jedan spomenik kulture ispod kojeg stoji njegovo ime je narod koji mora da pokuša da otme od Srba ono što njihovi preci nisu uspeli ni da izgrade ni da zasluže”.

Zato pita i šta bi se desilo i čak i da im neko poveruje i pripiše sve što su Srbi na Kosovu stvarali vekovima.

– Šta bi Šiptari radili sa istorijom koje nisu dostojni i vrednostima koje ne razumeju – rekao je ministar Vulin.

Vulin dodaje da ostaje nejasno da li su Albanci to svojatanje srpske istorije sami smisili ili im neko i u tome pomaže.

– Ko nema svoju istoriju mora da krade tuđu. Ovaj put rešili su da ukradu Kosovski boj i da slažu da su se na Gazimestanu suprotstavili Turcima. Ne znam da li su to sami smislili ili im je neko pomogao, ali znam da bi po toj priči Čitaku kao Kosovka devojka vidala rane Bedžetu Pacoliju potomku Orlovića Pavla – naveo je Vulin.

Vulin dodaje da bi oni rekli i da je “Obilić Šiptar nego se plaše da to Erdogan ne shvati lično”.

Upozorio je da na Gazimestanu Abanci puštaju stoku da pase, na mestu stradanja hrišćanskih vitezova grade pogone i kuće, seku borove koji obeležavaju borbeno mesto srpske konjice, pokreću peticije kojima se traži rušenje spomenika junacima Kosovskog boja, a sećanje na bitku proglašavaju srpskim šovinizmom.

Bivša ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku, reagovala je na čestitku koju je srpskom narodu povodom Vidovdana uputio bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Čitaku je kao odgovor na Grenelovu objavu napisala na Tviteru da Kosovska bitka teško da je bila srpska bitka, već da se u njoj, kako Čitaku tvrdi, balkanska vojska borila protiv Osmanlija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here