pixabay.com
Foto ilustracija

Događaji na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija rešili su dilemu ima li Crna Gora državu ili će država da kapitulira pred dvovlašćem, ali su nametnuli pitanje da li i ko prisluškuje premijera Zdravka Krivokapića.

Informacija da paradržavne formacije ili moćni pojedinci i lobiji prisluškuju crnogorskog premijera zaparala je uši, kaže za Sputnjik poltički teoretičar Feđa Pavlović. Tu informaciju je na pres konferenciji u ponedeljak novinarima saopštio sam premijer Krivokapić, tvrdeći da je neko preko modernih sredstava prisluškivanja imao sve informacije o odlukama koje su donesene u Upravi policije i u bezbjednosnom sektoru.

Ko prisluškuje premijera

– Informacija da određene paradržavne službe ili organizacije posjeduju nekakav softver ili neku vrstu moderne tehnologije kojom mogu da prisluškuju premijera i još nekoga iz vlasti je vrlo ozbiljna tvrdnja jer je to pitanje nacionalne bezbednosti – kaže Pavlović.

On podseća da je premijer rekao da je bilo curenja podataka i da su te paradržavne strukture znale šta planira Uprava policije, a kako kaže, možda se tu radilo i o nekome ko je prisustvovao sednici Veća za nacionalnu bezbednost.

– Mislim da to baca novu svetlost na čitav proces koji je kulminirao 5. septembra. Sada je svima jasno da ono sto se desilo 5. septembra nije bila samo priča o ustoličenju jednog crkvenog arhijereja, ili o nekom odnosu prema mitropolitu Joanikiju ili patrijarhu Porfiriju, ili prema Cetinju i srpstvu ili crnogorstvu – navodi ovaj analitičar.

Država pokazala odlučnost

Pavlović ističe da onoga trenutka kada je Vlada odlučila da se ustoličenje mitropolita Joanikija dogodi na Cetinju, izvršenje te odluke postaje stvar odnosa prema državi i zaštiti ustavnog poretka.

Postavljalo se pitanje, dodaje Pavlović, da li u Crnoj Gori postoji neka država, neka vlast, neka policija, ili smo mi neka skupina zaraćenih plemena, gdje jedna grupa može da postavlja barikade, pali gume, baca molotovljeve koktele prema policiji, suspenduje Ustav i vladavinu parava na delu teritorije, i da jedna grupa ljudi, paradržavna organizacija neprijavljenih pojedinca, prisluškuje premijera, kompromituje bezbednosni sektor i našu nacinalnu bezbednost.

– Dakle, ovo je bilo pitanje da li mi u Crnoj Gori imamo državu ili će država da kapitulira pred dvovlašćem. Mi smo imali jedan politički proces, kampanju sa jedne strane protiv ustoličenja mitropolita na Cetinju, sa druge strane, crkva je odustala od svenarodnog skupa, pokušala da dođe do kompromisa, ali druga strana nije odstupala od ultimatuma. Onoga trenutka kad je država, putem svojih nadležnih organa, donela odluku da na datoj lokaciji, u skladu sa Ustavom i zakonom, obezbedi održavanje ovog verskog obreda, to pitanje postalo je u prvom redu pitanje vladavine prava i ustavnog poretka Crne Gore. Mislim da je bitan korak što je država pokazala snagu i odlučnost u uspostavljanju činjenice da nemamo dvovlašće. Da se popustilo pred ultimatumom demonstarnata i njihovih inspiratora, mi bismo danas imali anarhiju. Pošto se to nije deslo, mislim da je to korak u dobrom pravcu da se uspostavi pravni i ustavni okvir neophodan za funkcionisanje države – kaže on.

Pavlović ukazuje da je ono što je premijer kazao na presu najopširniji prikaz šta se desilo u noći između 4. i 5. septembra.

– Premijer je najavio analizu i tada ćemo znati da li će biti smena. Ono što je jasno nakon presa jeste da je bilo velikih trzavica unutar relavantnih nadležnih organa i da je jedna grupa insistirala da se odloži ustoličenje, a da li se prešla granica koju nalaže komandna odgovornost, vidjećemo – kaže Pavlović.

Skupi softveri za prisluškivanje

On ističe da scene koje smo gledali na Cetinju 4. i 5. septembra nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a posebno skreće pažnju na informaciju da je neko prisluškivao premijera.
Ako je tačno da nam neko prisluškuje premijera softverom, modernom tehnologijom kojoj se ne može lako ući u trag, mi imamo ozbiljan problem. I zbog toga mi se čini da je epilog čitavog događaja pobjeda države nad pokušajima da se ugorzi državni poredak, ocenjuje Pavlović.

Vladan Pavićević, stručnjak za bezbijednost, ističe za Sputnjik da takvi softveri postoje iz doba razlaza SRJ i da se lako može desiti da su ih neke strukture, koje se ne odriču vlasti, premjestile u neke svoje prostorije odakle mogu da kontrolišu sve telefonske razgovore ili snimke.

– To su softveri koji se apdejtuju godišnje i to košta od 250 do 300 hiljada evra, a pomoću njih moguće je da prisluškujete bilo koji telefonski razgovor, video… I premijer ima opravdnu bojazan da preko njih neko prisluškuje najviše crnogorske zvaničnike i sve one koji donose važne odluke – kaže Pavićević.

Kako dodaje, softver ili softveri se nalaze u rukama onih koji su štitili svoje interese i interese kriminala.

On ističe da Crna Gora ima mogućnost da preko partnerskih službi zatraži pomoć da pronađu gde se nalazi taj softer.

– Softver je kao jedna lažna bazna stanica koja uzima sav protok i promet telefonskog saobracaja – objašnjava Pavićević.

Kad je reč o tome kako su službe bezbednosti radile 4. i 5. septembra u vezi sa događajima na Cetinju, Pavićević ukazuje da su taj zadatak obavile za pohvalu, da su u pitanju bile visokorizične bezbednonosne procene, i da ponašanje službi uliva nadu da je država jača od svakog pojedinca, bez obzira koju moć ima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime