Tanjug

Srbija je na Evropskom prvenstvu posle 24 godine i igraće na kontinentalnom turniru u Nemačkoj sledeće godine, nakon što je završila na drugom mestu kvalifikacione grupe iza Mađarske.

Pre remija sa Bugarskom (2:2), delovalo je da drugo mesto donosi mnoge benefite, ali samo uz pobedu koja se nije desila i sada Srbiju izvesno čeka pad u četvrti šešir.

Jeste da nije baš sve poznato, možda 80 odsto, ali gotovo izvesno će se spustiti iz trećeg u četvrti “pot” kada se završe sve utakmice.

Pad u poslednji “šešir”?

Sada Srbi moraju da navijaju da Slovačka ne pobedi Bosnu i Hercegovinu i tamo im ne otme poziciju, ali i protiv još nekolicine favorita. Prete da ih prestignu Hrvatska, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka, pa je jasno da će u poslednji šešir u kojem će strahovati za “grupu smrti”.

Najteži rival dolazi iz prvog šešira i tu nema Srbija šta da bira jer se ne zna ko je jače i veće ime. Da li domaćin Nemačka, Portugalija, Francuska, Engleska, Španija ili Belgija? Jasno, ne treba toliko da se opterećuje srećom iz prvog reda selekcija.

Međutim, iz drugog i te kako treba. Taj bi čak mogao da bude ključan jer je za izbegavanje Danska, možda Albanija zbog političke konotacije, Austrija je delovala odlično u kvalifikacijama, ali naravno da nije bauk, slično kao i Turska koja će biti “domaćin” u Nemačkoj, dok je poželjno da se ponovo Srbija sastane sa Mađarskom ili izvuče Rumuniju pod uslovom da ne izgubi od Švajcarske u Bukureštu u poslednjem kolu.

Holandija, Hrvatska u trećem “šeširu”…

Kad bi Srbija ostala u trećem, imali bi lepu podlogu za istorijski plasman i izbegne “aždaje” kakve su Holandija, Italija i Hrvatska, ali sada su svi oni postali potencijalni rivali “Orlova”. Naravno, pod uslovom da “azuri” ne izgube protiv Ukrajine u poslednjem kolu.

Uz njih bi mogli da se nađu još Slovenija, Slovačka i Škotska, takođe kao mogući protivnici Srbije, dok će ona biti u poslednjem sa Češkom i Švajcarskom, kako stvari stoje, ali i tri pobednika plej-ofa. Tamo kao favoriti sada deluju Poljska, Ukrajina i Gruzija, ali svi oni ne bi trebalo previše da nas interesuju, jer sa njima ne možemo da se sastanemo.

Ovako, prema najavama, Srbiji bi najteža grupa bila Francuska, Danska i Italija/Hrvatska, a najlakša (ako se tako može nazvati) Belgija, Rumunija i Slovenija/Škotska.

Žreb u Hamburgu

Žreb za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj zakazan je za 2. decembar u Hamburgu (18.00).

Iako tada neće biti poznati svi učesnici, odnosno poslednja tri kroz plej-of, biće označeni za A, B i C pobednici iz sporednog puta ka EP.

Turnir će se održati sledeće godine od 14. juna do 14. jula u 10 gradova: Berlinu, Hamburgu, Lajpcigu, Gelzenkirhenu, Dortmundu, Diseldorfu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Minhenu.

2 COMMENTS

  1. Daj boze da dobijemj nove dresove ovo je katastrofa pa ni “loto” nam nije tako bedne prodo. Lepo bi bilo u plavo zaslzili su roza patkice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here