Tanjug

Fudbaleri Srbije su uz dosta drame i remi protiv Bugarske na stadionu “Dubočica” u Leskovcu – 2:2, ostvarili istorijski plasman na Evropsko prvenstvo.

Ono najbitnije, Srbija je na Evropskom prvenstvu. Kako je do njega došla selekcija koju sa klupe predvodi Dragan Stojković Piksi je za veliku opomenu pred kontinentalni šampionat u Nemačkoj 2024. godine.

Prvi na kojem će “Orlovi” učestvovati pod imenom Srbija, prvi još od 2000. godine kad je u Belgiji i Holandiji nastupala selekcija pod nazivom SR Jugoslavija.

Srbija je imala sve u svojim rukama pred poslednje kolo kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Nemačkoj. Ali, pritisak je očigledno bio prevelik, s obzirom na to da orlova na završnom turniru kontinentalnog šampionata nije bilo od 2000. godine.

Razvoj situacije u prvom poluvremenu bio je po željama selektora Dragana Stojkovića Piksija. Srbija je krenula vrlo dobro, povela na vreme, u 17. minutu pogodio je Miloš Veljković na dodavanje Nemanje Gudelja.

Mogli su “Orlovi” do još nekog gola, ređale su se šanse red golom Naumova, koji je bio prilično siguran. Odbranio je udarce Lukića u 11, Gudelja u 12. minutu, potom i Mitrovića u 21. kad je tukao glavom sa sa deset metara.

Ipak, da nije sve tako sjajno i da je odbrana selekcije Dragana Stojkovića i te kako ranjiva, pokazao je Kiril Despodov, najbolji igrač Bugarske, koji je u 28. minutu šutirao sa ivice šesnaesterca, lopta je najpre pogodila prečku, odbila se u stativu, pa u polje srpske reprezentacije, čija je odbrana nekako uspela da otkloni opasnost.

Do kraja prvog poluvremena šansu je imao i Živković, ali je Naumov i u toj situaciji bio sjajan, ostavio je svoj tim u igri. I posle tog 33. minuta srpski fudbaleri kao da su stali, kao da su čekali da im plasman na Evropsko prvenstvo donese neko drugi.

Tako je i bilo, iako je jedan Srbin rođen u Beogradu, pretio da im sruši snove. Slobodan Rubežić, bivši prvotimac Čukaričkog i Novog Pazara, a sada škotskog Aberdina doveo je Crnu Goru u vođstvo u Budimpešti protiv Mađarske u 36. minutu. Tada je bilo jasno da Srbija ipak mora da osvoji makar bod protiv Bugarske, ili da se nada da Mađarska ipak neće izgubiti na „Puškaš areni“.

Dogodilo se ovo drugo. Od starta drugog poluvremena Bugarska je bila bolji rival od Srbije, prosto je neverovatno šta se dešavalo na stadionu „Dubočica“ u Leskovcu. Bugarska je izjednačila preko Ruseva u 59. minutu, a preokrenuli kad je sjajni Despodov matirao Vanju Milinković-Savića, deset minuta kasnije.

I tada su već misli letele ka Budimpešti, gde je srećom po Orlove Dominik Soboslai sa dva brza gola, u 67. i 68. minutu doneo Mađarima preokret, a Srbiji veliko olakšanje. Nije želeo Stojković da njegov tim porazom ode na kontinentalni šampionat, pa je Srbija i dalje napadala, ali i ostavljala dosta prostora opasnim Bugarima.

U takvom odnosu snaga u 81. minutu ipak je stiglo izjednačenje, i drugi gol za Srbiju postigao je štoper, ovoga puta posle ubačene lopte iz kornera Tadića glavom je pogodio Babić. Tada je otprilike i otklonjena dilema ko će uz Mađare iz ove grupe na Evropsko prvenstvo.

3 COMMENTS

  1. Katastrofa! Ako Piksi do sada nije napravio reprezentaciju kakva treba da bude uz sve “FDBALSKE ZVEZDE” do sada, znači da nežna da radi svoj posao. Da je bila iole jača grupa ne bi nas bilo nigde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here