Tanjug

Velika Britanija i SAD za ambasadore u Srbiji šalju iskusne diplomate koje su ranije svoje zemlje predstavljali i u Moskvi, piše “Politika”.

Nekadašnja zamenica ambasadora Velike Britanije u Moskvi Šan Meklaud zameniće Denisa Kifa na mestu šefa diplomatske misije Velike Britanije u Srbiji.

Još jedan “drugi čovek” iz vodeće zapadne ambasade u Moskvi dolazi u Beograd i to na mesto ambasadora SAD, piše “Politika”.

Kako je to američki predsednik Donald Tramp potvrdio, Kajla Skota će naslediti Entoni F. Godfri.

Kada je sredinom junara ove godine britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je njihov izbor za Beograd Šan Meklaud, bilo je jasno koliko značaj London pridaje svojoj diplomatskoj misiji u Beogradu, tačnije percepciji odnosa između Beograd i Moskve, napominje list.

Nova britanska ambasadorka u Beograd dolazi sa mesta šefa britanske Delgacije pri OEBS-u Beču.

Meklaudova je službovala u Moskvi i u vreme raspada Sovjetskog Saveza, od 1988. do 1992. godine. Nakon toga je kratko radila kao zamenik šefa misije u Vilnjusu, u Litvaniji, a od 1996. do 200. godine je bila u Hagu.

U Moskvu se vratila 2004. godine, prvo kao politički savetnik, a za tim kao zamenik šefa misije. U Rusiji je ostala tri godine, a 2009. godine je imenovana za ambasadora u Češkoj, gde je bila do 2013. godine. Od 2015. je u OEBS-u.

U njenoj biografiji stoji da je rođena 1962. godine i da je diplomirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji 1983., ali se nije posvetila muzici, već je 1986. godine počela da radi u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nova ambasadorka se, kako se pohvalila na svom Tviter nalogu, ozbiljno priprema za dolazak u Srbiju.

– Povratak u školu. Sada sam u drugoj nedelji redovne vežbe srpskog jezika pre nego što dođem u Beograd. Mislim da će mi trebati mnogo saveta od Denisa Kifa – poručila je Meklaudova na Tviteru.

Kif bi Meklaudovu svakako mogao da posavetuje kada je reč o srpskom jeziku, jer je to samo jedan od nekoliko koje govori, piše “Politika”.

Kif i Meklaudova bi, međutim, mogli da razmene i mnogo informacija u vezi sa Rusijom, gde je Kif takođe službovao.

Kako piše Poliitka, Meklaudovu ne prate tolike kontroverze kao Kifa, koga su ruski mediji optuživali da svoj diplomatski status koristi kao “dimnu zavesu” za obaveštajni rad.

“Politika” navodi da su dvoje drugih diplomata “specijalaca”, iz Moskve i Pekinga, već stigli u Beograd.

Reč je o novom ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku i kineskoj ambasadorki Čen Bo.

Bocan-Harčenko, koji je došao sa mesta direktora Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, dobar je poznavalac prilika u jugoističnoj Evropi, jer njegovo odeljenje pokriva ne samo države bivše SFRJ, već i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku. Takoreći od početka karijere uključen je u diplomatske procese vezane za raspad bivše Jugoslavije, a kasnije i za rešavanje pitanja Kosova, piše “Politika”.

Bio je ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a zatim član posredničke trojke, u kojoj su bili Volfgang Išinger, koji je zastupao Evropsku uniju i Frenk Vizner kao predstavnik SAD.

I kineska ambasadorka Čen Bo je iskusan diplomata i dobar poznavalac prilika, ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu. Reč je o ženi koja je od 1996. do 1999. godine bila treći sekretar u ambasadi Kine u Jugoslaviji, a od 2006. do 2008. godine savetnica u kineskoj ambasadi u Srbiji. Bila je i na čelu odeljenja u Direkciji za Evropu Ministarstva spoljnih poslova, navodi list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here