Ko sve duva po Beogradu?

0

Vetar u kosi….lomi kišobrane: Stiže "košava", ali topla
 

– Vetar će jačati naročito u sredu. Tada bi bila prava košava i to topla varijanta – kaže za 24 sata meteorolog Nedeljko Todorović.

I topla i hladna košava huje Beogradom u hladnom periodu godine, kada je jugoistočni vetar uobičajen. Čim njegova brzina pređe 11 metara u sekundi postaje košava. Leti je, nasuprot tome, karakterističan severozapadni vetar.

 

Koji vetrovi duvaju u BG:

– Jugoistočni (košava)
– Severozapadni
– Jugozapadni
– Severac

– Severozapadni vetar obično počne da duva posle letnjih popodnevnih i večernjih grmljavina i pljuskova. Leti košava retko kada duva, a i ako je bude, traje veoma kratko – dodaje Todorović.

 

Pravilo da košava duva samo jedan, tri ili sedam dana samo je narodni mit. Doduše, ona može da duva i dva, četiri, šest dana, kao i 31 dan koliko je zabeleženo 1953. i 1972. godine.

Vetar u Beogradu duva iz svih smerova, ali je najčešći jugoistočni i severozapadni. Pravi "jugo" kod nas je retkost, a slično je i sa "severcem" koji brzo prelazi u severozapadni.

– U Beogradu retko kada duva čisti južni vetar i obično se posle nekoliko sati promeni na jugozapad. Ali to su slični vetrovi, stručno rečeno oni dolaze iz "južnog kvadranta" – dodaje Todorović.

 

"Košava" svima smeta, pa i našim ljubimcima
 

Ono što je loše za vetrove iz južnog kvadranta je neraspoloženje koje izazviaju kod ljudi, pa se pripremite na nervozu i razdražljivost, glavobolje i promenljivo raspoloženje.

 

Košava je najprisutnija upravo u novembru, ali i februaru i martu, a najsnažnija je između Velikog Gradišta i Beograda. Odlika košave je suvoća, dok severozapadni i istočni vetrovi povećavaju vlažnost.

 

Beograd mogu da zakače i tornada, tačnije "pijavice", poput one viđene pre dve i po godine iznad novobeogradskih solitera, dok je ove godine "tornado" napravio veliku štetu u lazarevačkom selu Šopić.

 

Najbrža, najjača i najduža:

* 150 km/h izmerana je najbrža košava ikad u Srbiji (na području Vršca)

* 130 km/h duvala je najjača košava u Beogradu 1976. godine

* 31 dan duvala je košava u Beogradu bez prekida u dva navrata 1953. i 1972.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here