Humanitarci obradovali Krajišnike

0

 

Pomoć je stigla do šest porodica na Baniji, odnosno u Dvoru na Uni i Kostajnici. Kupljene su im najpotrebnije stvari u ukupnoj vrednosti od 4.697,61 evro (SPOJI: 1.199 i Radosti moja 3.497 evra), dok je za putne troškove potrošeno ukupno 305 evra.

Humanitarna akcija je počela kod oca Radoslava u Dvoru na Uni, koji je domaćinski dočekao umorne goste iz Inzbruka. Usledila je zatim poseta mestu Matijević, gde je kupljena pomoć za porodice Resanović, Vukičević i Maljković. Sledeća stanica bila je u Republici Srpskoj, gde je uručena pomoć porodicama Resanović i Knežević iz Kostajnice.

 

Neprohodno do Maljkovića

Jedina porodica kojoj je kupljena pomoć, a koju članovi SPOJI nisu mogli da posete zbog neprohodnog puta je šestočlana porodica Maljković iz Dvora na Uni. Njima su kupljeni kuhinja i kombinovani bojler u ukupnoj vrednosti od 471,83 evra, a sve će im prvom prilikom dostaviti otac Radoslav.

Doček našim omladincima je priredio otac Dalibor, sa kojim su članovi SPOJI obišli hram Svetih arhangela, a zatim i porodicu Šestić iz sela Komogovina kod Kostajnice. Šestići – otac Đuro, majka Mira, deda Miloš, baka Ljubica i deca Ljubica (9), Miloš (8) i Rade (6) primaju oko 160 evra dečjeg dodatka i bave se poljoprivredom. Niko nije zaposlen. Šestići su 1995. izbegli za vreme "Oluje" u Srbiju, a 2000. godine su se vratili na ognjište. Pomoć za obnovu domaćinstva dobili su od jedne norveške organizacije. Članovi Radosti moja obezbedili su im stolariju u vrednosti od 620 evra, koja je već ugrađena.

U društvu oca Dalibora gosti su otišli u manastir Preobraženja Gospodnjeg u Gornjem Budačkom, blizu Komogovine. Manastir je u obnovi, a za obnovu su članovi SPOJI i Radosti moja dali simboličnu sumu.

Sledeća stanica na području Kostajnice bila je tročlana porodica Puškar iz sela Donje Velešenje, koju čine Rajko, supruga Elvira i sin Mihajlo (3). I u ovoj srpskoj porodici niko nije zaposlen. Puškari primaju dečji dodatak od oko 40 evra, a Rajko radi u nadnici kada ima posla.

 

Vukičevićima kupljena krava

Porodici Vukičević iz sela Rujevac kod Dvora na Uni: otac Ljubomir, majka Dragana i deca Nemanja (12), Sanja (10) i Saša (8), jedina skromna mogućnost prihoda je poljoprivreda kojom se bave. Primaju dečji dodatak od 145 evra. Vukičevići su za vreme "Oluje" privremeni dom pronašli u Srbiji, odakle su se 2001. vratili na svoje ognjište. Porodici Vukičević su prijatelji iz Radosti moja kupili kravu u vrednosti od 1.100 evra. Zajedničkim sredstvima je isporučen i građevinski materijal u vrednosti od 512 evra koji je plaćen i koji će im uskoro isporučiti otac Radoslav.

Porodici Puškar je Radosti moja obezbedila pet ovaca i jednog ovna u vrednosti od 550 evra. Organizacija Srbi za Srbe je u septembru takođe obezbedila pet ovaca, što će mnogo pomoći Puškarima.

Poslednja porodica na području Kostajnice koja je posećena bili su Kneževići – Milan, supruga Dragana i deca Luka (8) i Una (5). Milan radi u nadnici, a primaju oko 80 evra dečjeg dodatka mesečno. Tokom "Oluje" 1995. godine izbegli su u Republiku Srpsku, a vratili su se 2002. u opljačkanu i rasturenu kuću. U obnovi je kao i kod porodice Šestić pomogla norveška organizacija. Pošto Kneževići mogu da zarađuju novac kosidbom, ovom prilikom im je HHZ Radosti moja kupila trimer za travu vredan 615 evra.

Posle domaćinskog dočeka kod porodice Knežević, humanitarci su se vratili u Dvor na Uni, gde su obišli porodicu Resanović u selu Grmušan.

 

Glava familije Dragan sa suprugom Gordanom ima troje dece, Ljubomira (8), Mirka (6) i Dragana (4). Bave se poljoprivredom i primaju oko 120 evra dečjeg dodatka. Resanovići su takođe izbegli za vreme "Oluje" i vratili su se 2000. u potpuno uništenu kuću, čiju je obnovu takođe pomogla norveška organizacija.

Porodici Resanović je SPOJI ovom prilikom kupio kombinovani bojler, dok će tri dečja kreveta ukupne vrednosti od 677,91 evro uskoro biti uručena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here