Koalicija: Oni će vladati Nemačkom

0

Zadovoljstvo na kraju posla: Vestervele, Merkelova i Zehofer

 

 

Novi sastav nemačke vlade je bez iznenađenja. CDU je dobila sedam, CSU tri i FDP pet mesta u kabinetu. Osim nekoliko neočekivanih poteza u preraspodeli funkcija, imena ministara su uglavnom ona na koja se računalo u političkim prognozama.

Hrišćansko-demokratska unija je dobila najviše: pored kancelarke Angele Merkel, iz redova CDU-a su ministri za finansije (Volfgang Šojble), unutrašnje poslove (Tomas de Mezijer), obrazovanje (Anete Šavan), za rad i socijalnu politiku (Franc Jozef Jung), porodicu (Ursula fon der Lajen), zaštitu životne okoline (Norbert Retgen) i šef kabineta (Ronald Pofala).

Hrišćansko-socijalna unija (CSU) je zbog slabijih izbornih rezultata ostala bez top pozicija, dobivši mesta ministra odbrane (Karl-Teodor cu Gutenberg), saobraćaja (Peter Ramzauer) i poljoprivrede (Ilze Egner).

Veliki dobitnici u novoj vladi su liberali (FDP) jer su zauzeli mesto vicekancelara i šefa diplomatije (Gvido Vestervele), zdravlja (Filip Resler), privrede (Rajner Briderle), pravde (Sabine Lojthojser – Šnarenberger) i za pomoć u razvoju (Dirk Nibel).

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti“ za 26.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here