Koalicija protiv Islamske države

0

Islamiste odstraniti kao rak: Džon Keri

Američki državni sekretar založio se za formiranje globalne koalicije koja će se boriti protiv "genocidnog plana" Islamske države u Siriji i Iraku
Američki državni sekretar Džon Keri založio se za formiranje globalne koalicije koja će se boriti protiv "genocidnog plana" Islamske države u Siriji i Iraku. Nedelju dana uoči samita NATO u Velsu, koji će okupiti lidere iz čitavog zapadnog sveta, Keri se najavio "ujedinjenu akciju na čelu sa SAD i najširu moguću koaliciju država" u uvodniku koji je objavio list "Njujork tajms".
Najviši američki diplomata je rekao da će on i sekretar za odbranu Čak Hejgel razgovarati sa diplomatama iz evropskih  savezničkih zemalja u cilju pravljenja najveće moguće koalicije.
Američki predsednik Barak Obama je najavio da će izneti plan borbe protiv Islamske države na samitu Saveta bezbednosti UN u septembru, kad SAD budu predsedavale tim telom.
– Mi ćemo iskoristiti tu priliku da nastavimo izgradnju široke koalicije i ukazivanjem na opasnost koju predstavljaju strani teroristi, uključujući one koji su se pridružili Islamskoj državi – kazao je Keri.
On je istakao da će posle samita NATO on i Hejgel otputovati na Bliski istok da bi izgradili podršku "među zemljama koje su najdirektnije ugrožene", prenosti AFP.
– Nećemo dozvoliti da se kancer u vidu Islamske države proširi na druge države. Svet je u stanju da se suprotstavi ovom zlu i porazi ga – izjavio je Keri.
Samit NATO u Velsu biće održan 4. i 5. septembra.
Samoproglašena Islamska država je u poslednjih nekoliko meseci osvojila velike delove Iraka i Sirije.
 

Za vojne akcije 560 miliona dolara
Američke vojne akcije protiv ekstremista takozvane Islamske države u Iraku SAD su do sada koštale 560 miliona dolara, saopštio je Pentagon.
Vojne akcije SAD u Iraku protiv boraca Islamske države, koje su pokrenute polovinom juna, dnevno koštaju 7,5 miliona dolara, uključujući napade iz vazduha, rekao je sekretar za štampu Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi.
SAD su do danas izvele 106 vazdušnih napada na uporišta ekstremističke Islamske države.
Te operacije se finansiraju iz budžeta za strane vojne intervencije, naveo je Kirbi.

Uhapšen džihadista s Kosova
Albanska policija uhapsila je Mentora Zejnulahua (24) s Kosova, koji je pokušao da sa aerodroma u Tirani otputuje Siriju da bi se priključio džihadistima, javili su prištinski mediji.
Prilikom hapšenja, policija je kod njega pronašla kameru i telefon sa snimcima ratovanja džihadista u Siriji kao i poruke i dokaze o komunikaciji sa radikalnim grupama, kao što je Al Nusra u Siriji, prenosi Tanjug.
Televizija Kohavižn je navela da je Zejnulahu bio zadužen za regrutovanje mladih Albanaca s Kosova za ratovanje u Siriji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here