O. Đ.

Još jedna otišla i još jedna Nova došla. U Parizu je bilo bez snega, dok je zimsko toplo vreme dodatno podgrevala novogodišnja noć koja uvek u Srbima raspali sve dimenzije nostalgije. 

O tome je u restoranu Le Baržo (Veseljaci), gde gazduje bivši rukometni reprezentativac Dejan Lukić, i te kako računa vodio kvartet Čivijaši u sastavu Ahmet (violina), Bane (gitara), Nikola (harmonika) i Mile (bas), koji slikovito objasniše da im je repertoar od “Silvane do Nirvane i od Jana Gilana do Babić Milana”.

Na opojnosti mirisa u kuhinji Baržoa pozavideli bi i proizvođači slavnog parfema Šanel, na šta kuvari Ivan Živić iz Kragujevca, Željko Spasić iz Kladova i tamnoputi Sila iz Malija saopštavaju da su se “onako naradili”, da su im udarna jela teletina ispod sača i stek baržo, a kako je restoran pun – i njima je srce puno. Konobari Nemanja, Milena, Ivana i Sebastijan otkrivaju da su u pripremama za ovu noć savesno vežbali trčanje.

Široko nasmejana, stomatolog, Bratislava Banović je u društvu Milisava i Zorice Marković. Njih troje ovako nižu novogodišnje želje:

– Mir, ljubav, više unuka i put oko sveta.

Na tu skromnost, ne obazirući se na prisustvo supruge Jasmine, sa susednog stola svoj san je obelodanio pisac Dragan Marinković:

– Monika Beluči.

Okuražio se i Mile Pejić, te i on, ne trepnuvši pored supruge Mirjane, izgovori kako bi voleo da ga do kraja života služi Milena, na svetu najbolja konobarica. Izgleda i Mirjana se usaglasila.
To veselo društvo, poreklom iz Loznice, Bijeljine, Negotina, s Kosova, čine i Jasmina i Branko Ivanišević i Dragica i Milorad Stankić, a ponosni na predvodnika autora Dragana, pohvališe njegovu pozorišnu predstavu “Bog, đavo i ja” koju je odradio u Šapcu i Tuzli, na redu je Prag, pregovari teku za Minhen i Pariz.

A kako su lepo nazdravljale Biljana Jeličić i Slađana Zdravković!

Naspram njih Zeničanin Osman Turković i Dobojlija Senad Omerović koji, ko bi ga znao da li u šali ili zbilji, reče:

– Doveo sam ljubavnicu, a želja mi je da se pomirim sa suprugom.

Navijeni na raspevano raspoloženje su i Jelena, Maja i Dragica, dok jači pol Ivan, Rado, Pero i Dominik ovakvu želju osmisli:

– Ko koga stigne, a neka svako tumači kako hoće.

Ljupka Ema (9) kaže da joj se muzika najviše dopada, a kao najmlađa slavljenica Nove godine pojačala je društvo Nećka, Alena, Faika, Mevlide, Majde i Jasmine, kojima horska želja bi da odu na tromesečni odmor.

Nije loše, ali stoji i pitanje da li bi im, posle ovolikog novogodišnjeg ludovanja, bila dovoljna i ta tri meseca odmora.

U Prizrenu 2020.

Savez Srba Francuske odenuo se u veselje. Iz, od Pariza 60 kilometara udaljenog Epona došli su Romeo Milošević i Ivica Jović (inače zamenik gradonačelnika), sačekali ih Nikola Todorović i Goran Stanković, uz njih cvrkuću Anita, Olivera, Sofi i Tatjana, a zajednička im želja da 2020. dočekaju u Prizrenu.

Kantan voli dunjevaču

Među poslednjim je u Baržo stigao Dragan Maks Maksimović, u pratnji
Žakline Zorić i kosookih Kantana i Lili, iz Laosa.

– Kantan svojevoljno postade Srbin. Vodio sam ga na Kupusijadu u Srbiju, vodio ga u manastir Žiču… Upoznajem ga sa našim ljudima. Redovno ga vodim na ručak Kod Milenceta. A što Kantan voli rakiju, dunjevaču! – prijavljuje Maks.

Izvor:
O. Đoković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here