EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja “opasnost po svetski mir”, reagujući na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

Gutereš se pozvao na član 99 Povelje UN u kojoj se navodi da “generalni sekretar može skrenuti pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti”.

Koen u poruci na platformi X tvrdi da Guterešova odluka “predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas” i odobravanje ubistava izraelskih starijih osoba, otmice beba i silovanja žena, preneo je “Tajms of Izrael”.

“Svako ko podržava svetski mir mora podržati oslobađanje Gaze od Hamasa”, napisao je Koen.

To je prvi put da se Gutereš pozvao na taj član od stupanja na dužnost 2017. godine i prvi put da ga je bilo koji generalni sekretar koristio od 1989. godine.

5 COMMENTS

  1. Ovo je trebalo vec ranije da se predlozi, zato i postoji UN, samo medjunarodne snage mogu da sprece dalji genocid nad Palestincima, i oslobode taoci.Ali tu je jedna sila koja je iznad UN i koja ne moze da zivi bez izazova ratova.Guterešu svaka čast na hrabrosti.

  2. Ko se nasao da prica o zlocinima!?Preorali Gazu i pobili palestinsku decu i pricaju o zlocinima?

  3. Ali i ne treba podržati etničko čišćenje Palestinaca koje Izrael sprovodi zadnjih 75 godina !

  4. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here