pixabay.com
Budimpešta

Najveći prijatelj Srbije je Mađarska, smatra 27 odsto ispitanika u najnovijem istraživanju Instituta za evropske poslove.

To je, kako navode iz Instituta za evropske poslove, za oko 11 procentnih poena više u odnosu na talas istraživanja iz marta 2022. godine.

Grčka je sa prvog pala na drugo mesto (20 odsto), a svaki deseti ispitanik ne vidi nijednu državu kao prijatelja Srbije. Da je Nemačka naš najveći prijatelj smatra pet odsto anketiranih građana.

Velika Britanija je za 26 odsto ispitanika najveći neprijatelj Srbije u Evropskoj uniji (uz ogradu da ona već neko vreme nije član EU), dok je Hrvatska u ovom talasu na drugom mestu sa 17 odsto onih koji je navode u tom kontekstu.

Nemačka nam je neprijatelj prema mišljenju 11 odsto ispitanika, dok petina ne vidi nijednu državu u okviru Evropske unije kao neprijateljsku spram Srbije.

Mađarska (37 odsto) i Bosna i Hercegovina (14 odsto) su susedne države sa kojom Srbija ima najbolje odnose. Slede Severna Makedonije (11 odsto) i Crna Gora i Rumunija (sa po sedam odsto ispitanika).

U poređenju sa prethodnim talasima, najveći procenat ispitanika je u maju 2023. godine naveo Mađarsku, a najmanje njih Bosnu i Hercegovinu, dok Severna Makedonija polako stiče sve veću popularnost u posmatranom periodu (od marta 2018. do maja 2023).

Istraživanje je pokazalo i da bi, kada bi se sutra raspisao referendum o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, 44 odsto građana Srbije glasalo za ulazak u Uniju.

Institut za evropske poslove sproveo je istraživanje u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom, u periodu od 11. do 29. maja 2023.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.

13 COMMENTS

  1. Srbi kratko pamte Najveci neprijatelj njihov su svabe—nemci (tu spadaju i austrijanci)to su dokazali U dva svetska rata kada su u prvom sa bugarima pobili 30% srpskog stanovnistva,ne samo vojnike vec i zene decu I stare ljude.U drugom ratu Isto sa svojim tzv saveznicima hrvatima takodje uradili isto U jos vecoj meri sa civilnim stanovnistvom.Zar tu uooste treba da se postavlja pitanje ko je najveci neprijatelj Srba sa takvim cinjenicama.I to bi isto zdusno uradili samo da im se pruzi prilika.Englezi nikada nisu napadali Srbe direktno.Mozda su politicki mesetarili nesto protiv njih ali to je u politici normalno

  2. Nas nakveci NEPRIJATELJ je nasa peta kolona i razSrbljeni Srbi kao i nasa drugoSrbijanska politicka vrhuska.Zatim Englezi,Nemci,Ameri,Hrvati,Arnauti i naravno Bugari.

  3. Bugari su naši najveći neprijatelji.Bugari su u prvom svetskom ratu počinili najmonstruznija zverstva u južnoj Srbiji.
    Kroz istoriju su samo napadali mučki s leđa i kad su bili duplo jači ,silovali pljačkali,a kad dobiju po pi..i onda cvile ko zadnje pizde.Beskičmenjaci i beskarakterni Tatarski prevrtljivci koji su bezbroj puta menjali stranu.O njihovom “junaštvu” govori i činjenica da za 500 godina pod Turskim ropstvom nisu digli ni jednu bunu.Da ih Rusi nisu oslobodili 1876 god i danas bi bili najpokornija raja.Rusi su ih uvek favorizovali na našu štetu i donro finansirali a oni su se prvom prilikom priklonili švabama.

  4. Ameri su naš najveći neprijatelj, džabe smo im spasavali pilote u WW II, a zatim “čuvena” imperija koja više nije ni i od imperije i najveći američki uvlakač -Velika Britanija.

  5. Највећи непријатељи увек су били Немци,онда ови проклети Амери и са њима ништа мање највећи хушкачи проблема у свету колонизатори Енглези…то су најј…

    • Narode Narode kazete Madjarska je Srbi prijateljska zemlja
      A zaboravljate kakosu nam klali rod i porod za vreme drugog svetskog rata i kod Novig Sada leseve bacali sa mostova

      Izgleda daje Srbi najveci neprijatel Stbija

  6. Да је ово “истраживање” у најмању руку сумњиво говори чињеница да се међу пријатељима уопште не помиње Русија!

  7. Kao neprijatelji dovoljni smo sami sebi i ne treba nam spoljni neprijatelj. Kada nam je teško umesto da se u muci ujedinimo, mi se pljujemo i prodajemo za male pare.

  8. Vatikan je bez premca,najveći neprijtelj Srba,
    pa Germani.U mržnji prema Srbima,prednjače Hrvati,od A.Starčevića pa do ustaša.
    Srbima koji nisu pričitali A.Starćevića,prepo-
    ruka,pročitajte obavezno.

  9. Nasi najveći prijatelji su Rumuni dokazano, a neprijatelja imamo kao i svi drugi narodi a nismo ni mi CVECE sa tolikim ratovima, Vojvodina je ratom osvojena. NE zaboravimo naseg Dusana Silnog daleko odmakao od Srpskih granica. Ustase su dosta stradale posle rata, Bugarima smo CUDO napravili u prvom ratu pri oslobadjanju, Gavrilo Princip i ekipa dali povod za veliki rat, i ma toga dosta, nego mi smo najgore prosli od svih naroda jer takva politika vodjena, sta nam trebala kraljevina sa ubicamaSrba i krvolocima i da PLACAMO njihove dugove. I sta ce Tito srpskom rodu, posledica Karadjordjeviceve politike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here