EPA/Stringer
Hašim Tači

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave podnelo je krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog poziva građanima da se ne pridržavaju odluka koje je donela Vlada Kosova, zbog čega kosovski predsednik može biti osuđen na kaznu i do pet godina zatvora, prenosi Koha.

– Građani nisu dužni da poštuju neustavne odluke i niko ih ne može kazniti zbog toga. Ni kosovska policija ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode protivustavne odluke vlade, jer sami čine krivično delo – izjavioje Tači na dan kada je Kurtijeva vlada donela odluku da ograniči kretanje građana zbog pandemije koronavirusa.

Zbog te izjave Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je krivične prijave protiv predsednika Kosova.

“Predsednik svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke Vlade od 23. marta 2020. osim što je izazvao strah kod građana, je takođe mogao da utiče na izazivanje haosa na ulicama ali i širenju virusa Covid-19, kao rezultat nepridržavanja odluke vlade”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Navodi se da je to pravni osnov po kome bi Tači trebalo da bude procesuiran.

“S obzirom na to da smo posvećeni poštovanju pravosudnog sistema i stvaranju države u kojoj su sistemi zaista odvojeni, ministar Svečla je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ‘Poziv na otpor’, predviđeno članom 403 Krivičnog zakonika Kosova”, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here