EPA
Novak Đoković

Za oko pet meseci Novaka Đokovića čeka proslava 37. rođendana, a za oko sedam meseci Olimpijske igre na terenima Rolan Garosa. Ova dva događaja sigurno će obeležiti takmičarski plan najboljeg tenisera svih vremena u godini koja je tek počela.

– Cilj je da moj kalendar u 2024. bude organizovan tako da sačuva moje telo, da ne patim mnogo zbog promena podloga kako bih mogao da idem na šampionske trofeje na najvećim svetskim turnirima – istakao je Nole na Junajted kupu.

To, naravno, pretpostavlja da će Đoković nastaviti da smanjuje broj takmičenja po sezoni, ali ne i ambicije.

– Nije tajna da mi je najveći motiv da obaram rekorde i ispisujem istoriju – dodaje. Zato grend slemovi i Dejvis kup ostaju najvažniji za mene, iako bi i zlatna medalja u Parizu za mene bila veoma velika.

A da bi sve to postigao i ostao zdrav, ponovo će izostati sa nekih turnira. Novak nije još rekao koji će to biti, a mnogo toga će zavisiti i od razvoja sezone. U ovom trenutku, samo je Australijan open najavljen na njegovom zvaničnom sajtu.

Ono što je jako važno, Nole će na startu imati priliku da odigra dva velika takmičenja više nego poslednjih godina. Mastersi u Indijan Velsu i Majamiju ponovo će mu otvoriti vrata posle čak pet godina. Od 2019, prvo zbog korone, a potom i odluke da se ne vakciniše, nije učestvovao na ovim turnirima na kojima je imao puno uspeha. Da li će požuriti da se vrati, sada kada konačno može da igra, samo on zna.

Pre toga bi mogao da ode u Dubai, jedan od svojih omiljenih turnira, ali možda je previše da ode na sva tri. Ako bude preskakao neki od mastersa, deluje logičnije da to bude Majami, jer samo nedelju dana posle njega počinje Monte Karlo. Naravno, možda Nole odluči da ne ode u Kneževinu i debi na zemlji ostavi za Madrid ili Rim. Već sada je jasno da će Đoković dobiti jednu slobodnu nedelju u tom periodu, jer više nema turnira u Beogradu, kao ni u Banjaluci.

Novak prošlog proleća nije igrao u španskoj prestonici i potpuno je logično da ostane tako i sada. Sva tri mastersa na šljaci su za njega u ovoj fazi karijere previše, a on će proceniti da li da precrta Monte Karlo, zbog napornog programa u SAD pre toga, ili da to bude opet Madrid, a možda i oba. Rim će kao njegov najuspešniji turnir na šljaci sa šest titula, sigurno ostati u kalendaru.

Kada je u pitanju sezona na travi, i do sada je imao mnogo uspeha na Vimbldonu bez pripremnog turnira, tako da se može očekivati da ne promeni plan.

Najteži će biti period između Vimbldona i US opena, jer uskaču Olimpijske igre. U roku od mesec dana treba promeniti tri podloge, travu, šljaku i beton, i to će doneti Novaku najveće iskušenje. U ovaj period mora da uđe svež i odmoran.

Kada se medalje podele, odman na red dolaze mastersi u Montrealu i Sinsinatiju, a gotovo je sigurno da će broj 1 preskočiti prvi, a možda i drugi. Nole može i na US openu da bude uspešan bez mnogo priprema a potom na red dolazi period sa manje turnira. Pitanje je da li će igrati grupnu fazu Dejvis kupa, na kojoj je prošlog septembra odigrao samo jedan meč. Naravno, prvo Srbija treba da se izbori za taj deo takmičenja.

Potom na red dolazi azijska turneja, sa koje je jesenas izostao, pa se isto može očekivati i narednog oktobra. Finiš godine bi trebalo da bude isti kao prošle – Pariz, Torino i finalni turnir Dejvis kupa, ako se Srbija plasira.

Mnogo je tu pretpostavki naravno, ali jedno je sigurno. Novak neće igrati sve masterse, preskočiće možda i polovinu, nijedna serija 250 neće biti u njegovom kalendaru, a od 500 samo možda Dubai.

U 2023. je odigrao 14 takmičenja, više ih neće biti u kalendaru ni 2024. Na Junajted kupu već igra, dodajte četiri grend slema, Olimpijske igre, završni masters, 4-6 mastersa (najsigurniji su Indijan Vels, Rim i Pariz) i Dejvis kup (možda u dva navrata). Ako Srbija ne prođe prvo kolo bitke za “Salataru”, u Kraljevu protiv Slovačke početkom februara, Đoković bi dobio još koju slobodnu nedelju i možda dodao još neki turnir.

Naravno, ako ne bude zadovoljan formom, možda doda još neko takmičenje, a ako bude pobeđivao, možda oduzme. Sve u svoje vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here