commons.wikimedia/A. Savin
Reka Neva u Sankt Peterburgu

Možda izgleda šokantno, ali zapravo postoje zemlje na svetu koje nemaju reke na svojoj teritoriji.

Naravno, to su uglavnom pustinjske zemlje, gde su padavine i izvori vode retki, a nema dovoljno vode da bi se stvorile prave reke ili rečna korita.

Pored toga, neke od ovih zemalja su jednostavno premale da bi imale reke (kao mnoga manja ostrva, gradovi-države ili jednostavno imaju samo sezonski tok vode, što se tehnički ne kvalifikuje kao stalna reka). Prema ovom kriterijumu, postoji 19 zemalja koje nemaju stalne prirodne reke, a to su:

Komori

Džibuti

Libija

Bahami

Bahrein

Kuvajt

Maldivi

Oman

Katar

Saudijska Arabija

UAE

Jemen

Malta

Monako

Vatikan

Kiribati

Nauru

Tonga

Tuvalu

Pustinjske nacije i sušna klima

Na ovoj listi postoji veliki broj zemalja koje zbog svoje klime nemaju reke. Države koje su prvenstveno pustinjske, ili koje imaju posebno sušnu klimu, obično nemaju reke ili nisu u stanju da održavaju stalne reke tokom cele godine.

Od njih, Saudijska Arabija je daleko najveća po površini. Pošto je Saudijska Arabija peskovito, suvo i vruće mesto, jednostavno je previše sušno i previše toplo za mnogo padavina, a ono što padne, odmah se apsorbuje ili isparava na vrućini.

Ovde ne postoje reke ili veće vodene površine, osim oaza, koje iskaču preko pustinjskih peščanih dina. Gotovo polovina pitke vode u Saudijskoj Arabiji dolazi od desalinizacije morske vode. Mnogi se pitaju je li to rešenje za budućnost sveta, u kojem sve više govorimo o nestašici vode.

Slično tome, Libija je druga najveća zemlja bez reke po površini, ujedno i najveća zemlja u Africi koja je bez reke.

Veći deo zemlje čini libijska pustinja, koja je jedno od najsušnijih mesta na zemlji. Padavine su ovde izuzetno retke, a reke ne postoje. Međutim, podzemne vode postoje i obezbeđuju svežu vodu za 6,7 miliona ljudi koji ovde žive. Pored toga, ispod zemlje postoji veliki vodonosni sloj koji može razviti državu u budućnosti i pružiti veći izvor sveže vode stanovnicima.

Druge takve pustinjske ili suve klimatske zemlje bez reka su Kuvajt, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Arhipelag i ostrva

Druga vrsta zemalja koja obično nema prirodne reke su male ostrvske države ili arhipelag. Neka od ovih ostrva su jednostavno premala da bi kroz njih tekle reke, ili su izvedena iz tvrdih, poroznih vulkanskih stena, bez prisustva prirodnih izvora.

Na primer, ostrvska država Komori je toliko mala, sa ukupnom površinom od oko 2.000 kvadratnih kilometara, da kroz nju ne protiče nedna reka. Ove manje države nemaju prostor za stvaranje pravilnog rečnog toka.

Ostala mala ostrva bez reka uključuju Bahame i Lukajanski arhipelag Zapadne Indije u Atlantskom okeanu koji je jednostavno previše ravan da bi stvorio pravi rečni tok; Bahrein u Persijskom zalivu; Maldivi u Indijskom okeanu; Malta u Sredozemnom moru i Kiribati, Maršalska ostrva, Nauru, Tonga i Tuvalu, koje su sve ostrvske države ili deo arhipelaga u Okeaniji.

1 COMMENT

 1. Veštačka inteligencija kaže i ovo:
  Komori – Ova ostrvska država ima nekoliko manjih reka i potoka, ali se uglavnom oslanja na podzemne vode.

  Džibuti – Džibuti ima nekoliko sezonskih reka koje uglavnom presuše tokom većeg dela godine. Ova država se takođe oslanja na podzemne vode i ima pristup Crvenom moru.

  Libija – Iako Libija ima neke reke, uglavnom se oslanja na podzemne vode i desalinizaciju morske vode. Najveća reka u Libiji je Al-Kufrah, ali ona nije stalna.

  Bahami – Bahami nemaju stalne rečne tokove, ali imaju mnogo plitkih močvara i močvarnih područja.

  Bahrein – Bahrein nema stalne rečne tokove, ali ima pristup Perzijskom zalivu i mnoge veštačke kanale koji se koriste za navodnjavanje i za snabdevanje vodom.

  Maldivi – Maldivi nemaju stalne rečne tokove, ali imaju mnogo podzemnih izvora vode. Ova ostrvska država se oslanja na kišnicu i podzemne izvore vode.

  Jemen – Jemen ima nekoliko reka, ali one uglavnom presuše tokom godine. Ova država se takođe oslanja na podzemne vode i ima pristup Crvenom moru i Adenskom zalivu.

  Malta – Malta nema stalne rečne tokove, ali ima nekoliko veštačkih jezera i podzemnih izvora vode.

  Monako – Monako nema stalne rečne tokove, ali ima pristup Sredozemnom moru.

  Vatikan – Vatikan nema stalne rečne tokove, ali ima nekoliko veštačkih fontana.

  Kiribati – Kiribati nema stalne rečne tokove, ali ima mnogo podzemnih izvora vode. Takođe, ova ostrvska država ima pristup Tihom okeanu.

  Nauru – Nauru nema stalne rečne tokove, ali ima nekoliko slanih jezera.

  Tonga – Tonga ima nekoliko reka, ali one uglavnom presuše tokom godine. Ova ostrvska država se takođe oslanja na kišnicu i podzemne izvore vode.

  Tuvalu – Tuvalu nema stalne rečne tokove, ali ima mnogo podzemnih izvora vode. Ova ostrvska država se oslanja na kišnicu i podzemne izvore vode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here