pixabay.com

Moderno doba je dozvolilo ljudima da duže budu mladi. U duhu Petra Pana mladići i devojke u tridesetim ni ne pomišljaju da stvaraju porodicu.

Nekada su dame u ovim godinama nazivane “babadevojke” i tvrdilo se da im je “istekao rok”. Žene su se ostvarivale kao majke u 20-im, pa čak i pre punoletstva. Stručnjaci su se potrudili da raščivijaju da li su stariji roditelji u boljoj poziciji što se tiče vaspitanja potomstva ili je pak korisnije za dete da odrasta i sazreva “zajedno” sa majkom i ocem koji su mladi. I jedno i drugo ima svojih prednosti i mana.

Holandska studija analizirala je uobičajene probleme u ponašanju koji se razvijaju kod dece starijih roditelja, navodi Prva.rs. Obelodanjeno je da se deca starijih roditelja bolje ponašaju jer su njihove majke zrelije, a očevi uglavnom manje agresivni. Ipak, u prilog roditeljima u godinama ne ide činjenica da se starije majke mahom ponašaju prezaštitnički prema detetu, pa ga često guše. Neretko iz bojazni ograničavaju naslednika da to na kraju ostavlja posledice na dete.

Sudeći po mnogim komentarima ljudi na forumima, stariji roditelji neretko umeju i da razmaze mališane jer su dugo čekali na njihov dolazak i dugo ga planirali, pa im puštaju sve na volju. S druge strane, mlađi roditelji takođe umeju da “ispuste” dete jer ne razmišljaju o posledicama vaspitavanja od malih nogu. Iako imaju više energije za svoje naslednike, takođe zbog toga što su možda prerano uplovili u roditeljske vode, imaju i druge neostvarene životne želje, pa se ne bave toliko decom. Pozitivna strana roditeljstva u 20-im je ta što kad dete odraste vi ćete biti i dalje vitalni i sposobni da sa njim kvalitetno provodite vreme.

Mlađi roditelji mogu bolje da shvate dečje nestašluke, jer su i oni doskora pravili svojim roditeljima probleme. Jedno je sigurno, niko ne može da vam odredi pravo vreme za ostvarivanje uloge majke. Pravo vreme je onda kada iskonski poželite da vidite sebe u malenom telu…

Čari bez granica

Materinstvo u bilo kojoj životnoj dobi može da bude prelepo. Statistika pokazuje da svaka druga žena u Beogradu čari majčinstva je osetila tek između 30. i 39. godine, dok u Srbiji žene prvo dete dobijaju u proseku sa 28,9 godina. U svetu poslednjih godina vlada trend da se slavne dame odluče da dobiju prinovu i nakon četrdesete.