Pixabay.com
Venecija

Ako znate bilo šta o gradu Veneciji u Italiji, svesni ste da ima krivudave kanale koji stvaraju apsolutno živopisne pejzaže i mogućnosti za fotografisanje.

Mnogobrojni kanali sa svojim kultnim gondolama koje plutaju jedna su od primarnih karakteristika po kojima je Venecija poznata, toliko da se drugi gradovi u Evropi porede sa ovim divnim mestom. U Holandiji takođe postoji jedan grad koji se poredi sa Venecijom, ali zašto se Amsterdam zove “Venecija severa”?

Grad Amsterdam je nazvan Venecija severa uglavnom zbog svoje mreže brojnih kanala koji se nalaze širom grada po kojima posetioci mogu da uživaju plutajući što je fantastičan način da vide ovo mesto na jedinstven i miran način.

Amsterdam ima širok izbor stvari po kojima je poznat, a kanali su definitivno jedna od tih stvari. Nalazi se oko 1.300 kilometara severno od Venecije, a nalazi se i u severnom delu Evrope, što objašnjava titulu koja je ovom gradu dodeljena.

Amsterdam, glavni grad Holandije, već dugi niz godina nosi naziv Severna Venecija, a kanali širom Amsterdama su još 2010. godine posvećeni Uneskovoj listi svetske baštine. Primarni kanali širom grada se zovu Prinsengracht, Herengracht i Keizersgracht. Amsterdam je podeljen na oko 90 različitih ostrva među vodenim putevima, sa preko 1.500 mostova koji ih povezuju na zamršen način. Amsterdam ima ukupno 165 kanala, u poređenju sa 150 kanala u Veneciji.

Venecija ima oko 118 ostrva i 400 mostova, što je još jedna velika sličnost između Venecije i Amsterdama. Ako ste ikada bili u Veneciji ili ako ste videli njene slike ili video zapise, znate koliko su kanali značajni za ovaj grad. Kanali u Veneciji su prirodni, ali su prošireni kako bi se omogućilo više prostora za izgradnju zgrada i domova na različitim ostrvima.

U Veneciji nema automobila, ali postoje pešačke staze. Tema porasta nivoa mora predstavlja veliku zabrinutost za Veneciju jer je toliko okružena vodom i postoji ogromna zavisnost od sistema kanala.

U Amsterdamu ima mnogo automobila za razliku od Venecije, ali borba protiv vode je, naravno, problem sa kojim se moraju suočiti oba grada. Veliki deo Holandije je u stvari ispod nivoa mora, ali zemlja je primenila napredne sisteme upravljanja vodama kako bi osigurala da ne dođe do poplava.

Na mnogo načina je holandski grad na vrhu liste. Jedna od njih je da je Amsterdam imenovan najsigurnijim gradom na svetu, posetioci i turisti mogu slobodno da uživaju u svom boravku u Amsterdamu. Vrlo zanimljiva je činjenica da su stanovnici Amsterdama najveći ljubitelji kafe. Oni piju u proseku i četiri šolje kafe dnavno, što je 140 litara godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here