EuroNCAP
Renault Clio

Posle obavljenih testiranja u prošloj godini, EuroNCAP je objavio spisak najbezbednijih novih modela na evropskom tržištu.

EuroNCAP je u 2019. ispitivao bezbednosne karakteristike 55 novih automobila, od kojih je 41 model dobio maksimalnih 5 zvezdica.

U klasi potkompaktnih vozila (tzv. supermini), prvo mesto podelili su Renault Clio i Audi A1, dok je iza njih plasiran novi Fordov SUV, Puma.

Najbezbedniji model u kategoriji malih porodičnih vozila bio je Mercedes CLA, a na drugom mestu je Mazda3.

Kada je reč o velikim porodičnim automobilima, prvo mesto podelila su dva vozila sa “trojkom” u imenu – Tesla Model 3 i BMW Serije 3. Američka električna limuzina i bavarski sedan sa konvencionalnim pogonom imali su identičan rezultat na testovima bezbednosti. Iza ovog dvojca plasirala se Škoda Octavia.

Električni automobil trijumfovao je i u segmentu velikih SUV automobila. Najbezbedniji u ovoj kategoriji bio je Tesla Model X, dok je odmah iza Seat Tarraco.

U klasi malih SUV/MPV vozila prvi je Subaru Forester, a drugo mesto dele Mazda CX-30 i Volkswagen T-Cross.

Poslednja, šesta kategorija bila je rezervisana za električne i hibridne automobile, a očekivano dominiraju Teslina vozila – limuzina Model 3 i SUV Model X.

Pogledajte snimke prošlogodišnjih testiranja pobedničkih automobila:

1 COMMENT

  1. Samo pažljiva vožnja može da svaki auto učini bezbednim. Da li se je ikada dogodilo da vozači IMT 509 prepravljenih za posebne namene po Beogradu (sakupljenje otpada) naprave problem ? Da li ti vozači motokultivatora, bez vozačkih dozvola prave problem u sabraćaju ? I kakva je njihova bezbednost i još njih minimum 5-oro u prikolici ? Testove treba usmeriti u tom nekom segmentu , a vozila … očigledno nisu bitna ako njime upravljaju normalni ljudi, čak i bez položenog vozačkog ispita. Glasamo za BMW, pa onda za Mazdu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here