EPA/Neill Hall

Godine su samo broj u svetu mačaka, jer neke mačke stare ranije, dok druge stare mnogo kasnije. Ali ne možemo da zaustavimo starenje i dobro je znati koje će se promene dogoditi.

Svaki period mačjeg života nosi svoje izazove. U znanju je moć i što više znate šta da očekujete, to će vam biti lakše.

Naravno, svaka mačka je drugačija i svaka mačka različito stari, ali neke promene su im zajedničke, piše CityMagazine.

Kada mačka postaje senior?

Prosečna starost mačaka danas je oko 16 godina, ali mnoge žive do oko 20 godina i više. Priča se da mače postaje senior između 11. i 14. godine, a u tom periodu sigurno ćete primetiti (prve) znake starenja.

Možda ćete primetiti da vaša maca više ne reaguje kao kada je bila mala. Sasvim je moguće da vas namerno ignoriše, ali je moguće i da vas jednostavno ne čuje ili ne vidi dobro.

To su bolesti vezane za uzrast, poznate i čoveku. Čak i kod mačaka, pojavljuju se postepeno i većina mačaka se polako prilagođava ovim promenama i uči da živi sa njima.

Takođe možete primetiti promene u apetitu. Neke mačke postaju izbirljivije sa godinama i imaju lošiji apetit. Da biste ih stimulisali, probajte različite namirnice i vidite šta ih najviše raduje.

Ne brinite ako vaša mačka spava više u ovom periodu nego ranije, to je takođe sasvim normalno. Ali problemi sa spavanjem, koji su povezani sa nekom bolešću vezanom za uzrast, takođe su veoma česti.

Na primer, mnoge mačke starije od deset godina imaju osteoartritis, koji im izaziva bol i zato su starije mačke nespretne.

Kako stare, tako se i manje sređuju, pa je vašim starijim macame neophodno četkanje i podrezivanje noktiju, jer one više jednostavno za ovakve stvari ne mare.

4 COMMENTS

  1. Mi u porodici držimo po jednu mačku od davnina i sad mi majka ima mačku sa kojom se družim i pomazim je.One su maze velike i kada ih čovjek mazi one počnu da predu od zadovoljstva.Kada čujete mačku da prede onda je u stanju blagostanja,uživa.A da znate da su najbolje lovnice mačke koje imaju tri boje na sebe.Trobojke ih zovemo.Takva je mamina.

  2. “Najbolje lovnice” imaju “tri boje na sebe”. Da se ćudis od ovakvijeh ljudovi. Ja sam najbolji fudbaler jer imam crnu kosu.

  3. @mesi mjau kada bi se malo razumeli u macke shvatili bi da boja macke odredjuje karakter vestinu intelegenciju i karakter!!! Macke i ljudi nisu isto!!!! Da trobojke su najbolji lovci

  4. Tigraste macke sa tri boje su najbolji lovci, najinteligentnije i najvestije medju mackama pa i najodanije kuci i ukucanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here