Suze nisu znak slabosti, one pružaju utehu i osiguravaju zdravlje. Plač je psihofiziološki fenomen, refleksna reakcija na neke ugrožavajuće situacije, naročito na gubitak, na tugu. Plač ponekad možemo potpuno da kontrolišemo, ponekad samo delimično, a ponekad nikako. Stav socijalne okoline je od presudnog značaja za to da li ćemo plač više ili manje kontrolisati.

Na suze gledamo kao na znak slabosti. Plačemo jer smo tužni, nesretni, jer nas boli… Jeste li znali da suze sa sobom donose i neke dobrobiti?

Plakanje može biti način na koji se rešavamo stresa i negativnih emocija koje su se nakupljale u nama i prikradale sve dok nismo “pukli”. Suze ne moraju nužno da budu loše.

Biohemičar Vilijam Frej iz Medicinskog centra u Minesoti podelio je suze u tri vrste, zavisno od hemijskih razlika u njima. To su: emocionalne suze koje plačemo kada smo pod uticajem osećaja – tužni, frustrirani, sretni ili pod stresom; bazalne suze, koje otpuštaju suzne žlezde i koje štite oči od bakterija; te suze koje vlaže oči – one predstavljaju refleks oka kao zaštitu od čestica u vazduhu i raznih iritanata.

1. Suze poboljšavaju vid
Membrana oka može biti dehidrirana i isušena, zbog čega se javljaju problemi s vidom – slika je jednostavno zamagljena. Kada plačemo, suze osiguravaju vlažnost membrane te na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid.

2. Suze čiste oči
Kao što su “prirodni stanovnici” svakog dela našeg tela, tako se bakterije nalaze i u očima. Kako se one ne bi razmnožile i postale problem, suze stižu u pomoć, jer deluju kao prirodni antibiotik. Naime, one sadrže tečnost zvanu lisozom koja može da ubije do 95 posto bakterija u očima za samo pet minuta. Bez recepta!

3. Suze ublažuju stres
Kada ste uzrujani ili pod stresom, hemikalije su u neravnoteži i nakupljaju se, a plakanje pomaže pomoći smanjiti ih. Kažu da je osoba koja plače kada je pod stresom u manjoj meri depresivna. Emocionalne suze takođe otpuštaju hormone, kao što je adrenokortikotrop i leucin encefalin, koji ublažuju uticaj stresa na telo – objasnila je doktorka Abigejl San, klinički psiholog.

4. Suze eliminišu toksine
U svojim istraživanjima, doktor Frej je ustanovio kako “normalne suze” sadrže 98 posto vode, no emocionalne suze sadrže hormone stresa, koje telo otpušta kako bi otpustili te mnoge toksine.

5. Suze štite od iritanata
Jeste li se zapitali zašto plačemo kada režemo luk? Kad režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reaguje sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada je detektiraju živčani završeci naših očiju, prepoznaju je kao nešto što bi moglo da ošteti naše oči. Signal se šalje u moždano deblo, moždano deblo u suznu žlezdu šalje aktivacijski signal te tada poteku refleksne suze.

6. Suze nude utehu
Iako se osećamo tužno, utučeno i brinemo se, plakanje može da pruži ojećaj ueehe. Nakon što se “dobro isplačemo”, mozak počinje optimalno da funkcioniše, a mi se osećamo malo bolje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime