Printscreen/Instagram

Odnosi Mađarske i Srbije više godina unazad neretko su ocenjeni kao najbolji u istoriji. Budimpešta je u međunarodnoj areni po pitanju interesa Srbije na Kosovu prethodnih meseci bila snažan saveznik Beograda uprkos tome što je priznala Kosovo 2008. godine.

Mogućnost da ova zemlja povuče priznanje Kosova, međutim, prema oceni analitičara nije u potpunosti realna. Ta tematika je, smatraju, za Mađarsku kao članicu NATO i EU, prilično kompleksna.

Mađarska je priznala Kosovo 19. marta 2008. godine, ima ambasadu u Prištini i na čelu njene diplomatske misije trenutno je Bela Božik. Mađarska je 2015. glasala za ulazak Kosova u Unesko, kada je većina članica ove organizacije odbila zahtev Kosova, da bi 2018. bila uzdržana na glasanju o prijemu Kosova u Intrepol.

Mađarski poslanici u aprilu ove godine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasali su protiv preporuke o članstvu Kosova u Savetu Evrope, a prošlog meseca zvanična Budimpešta je jedina bila protiv toga da Kosovo postane pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO. Takođe, glasala je protiv i u Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o Srebrenici.

Kada su prošle jeseni pojedine članice Evropske unije zagovarale da se Srbiji uvedu sankcije zbog događaja u Banjskoj, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban je tu ideju nazvao “smešnom” i “nemogućom”.

– Srbi (na Kosovu) redovno trpe provokacije u poslednje dve godine. Moramo da razumemo da Kosovo treba drugačije da se ponaša i ne provocira Srbe – rekao je tada Orban, dodajući da “provokacije dovode do nestabilnosti”.

I dok nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac smatra da Budimpešta, ukoliko joj se ukaže prilika, neće propustiti da povuče odluku o priznanju, ali da u ovom trenutku to nije realno očekivati, analitičar Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović ne veruje da će ta zemlja povući priznanje Kosova.

On, međutim, navodi da odluke ranijih vlada u Mađarskoj obavezuju i ovu aktuelnu i da Srbija ima razumevanje za taj mađarski stav.

– Mađarska je članica NATO i EU i ima obaveze prema tim nadnacionalnim integracijama, pre svega prema NATO. Međutim, ima jedna interesantna okolnost da sve države u okruženju Mađarske, u kojima postoji značajan broj pripadnika mađarske nacionalne zajednice, nisu priznale lažnu državu u Prištini. To nije uradila ni Slovačka, ni Rumunija, svakako ni Srbija, nije ni Ukrajina – podseća Karanović.

Iako je u proteklom periodu došlo do približavanja Mađarske i Srbije, politikolog iz Prištine Fidan Ukaj mišljenja je da to neće uticati da dođe do povlačenja priznanja Kosova.

– Državni lideri u Mađarskoj dolaze i odlaze, a Mađarska priznaje Kosovo kao državu i to će ostati. Mislim da će Kosovo vrlo brzo priznati i preostalih pet zemalja EU koje ga nisu priznale kao državu, nakon čega će biti završen ceo ciklus priznavanja od strane država članica EU, kao i učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i u EU – kaže Ukaj za Kosovo onlajn.

Kako ističe, iako je Mađarska bila protiv nekih odluka Evropske unije, ona nastavlja da podržava nezavisnost Kosova i mišljenja je da će tako biti i nadalje, poput podrške većine država EU.

3 COMMENTS

 1. Madjarska je samo realna – ceo Zapad na čelu sa SAD su na dlanu dale Albancima mogućnost stvaranja druge države na srpskoj teritoriji – NATO je bombardovao Srbiju 1999, zatim se srpska vojska povukla, sa njom i nealbansko stanovništvo, dovukli su NATO trupe, napravili bazu, 2004 zažmurili nad terorom nad srpskom crkvom i stanovništvom, 2008 priznali su tu teritoriju kao nezavisnu od Srbije, EU je preuzela pregovore od UN – dala legalitet privremenim institucijama – a onda od 2013 i 2015 god kreće “tihi” progon Srba – jačanje specijalnih albanskih jedinica, hapšenja, prebijanja, nepoštovanje sporazuma (neosnivanje SZO – zbog čega su Srbi izašli iz institucija), priznavanje liegitimiteta izbora sa 2% izašlih birača, a zatim upucavanja dece, upadi u škole, obdaništa i zdravstvene ustanove, zabrane prometa srpske robe, ukidanja dinara i ekonomskog ugrožavanja srpskog stanovništva… Mađarska je menjala stav prema tzv Kosovu kako je istina izlazila na videlo, a to je teroristička i ekstremistička priroda UČK i njenog albanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Vreme je da se i druge zemlje EU probude.

 2. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 3. Ne u Eu.Kakva Evropska Srbija Maki kad nas lazu i zavlace vec24 godina za nas vaze sve kriterijume za neke poput Bugarska i Rumubija i sad Ukrajina i Moldavija ti Krterijumi se ne treba ispuniti.Zato nama nije mesto u toj EU.
  To misle i puno ljudi iz mog Okruzenja i nadam se da necemo nijad tamouci bolje BRIKS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here