Printscreen/Youtube

Društvenim mrežama kruži trend umivanja slanom vodom protiv akni. Dermatolozi su izneli svoje mišljenje o tome koliko je to bezbedno za kožu, naročito problematičnu.

Zašto baš slana voda za umivanje?

– Slana voda je poznata po svojoj sposobnosti da dezinfikuje i čisti kožu još iz vremena starog Egipta – kaže dermatolog dr Snehal Amin i objašnjava da je slana voda odgovorna za glatku i sjajnu kožu.

– So deluje kao mehanički piling, uklanjajući mrtve ćelije kože, što ostavlja kožu glatkom, mekom i sjajnom. Osmotskim delovanjem, soli apsorbuju toksine i uklanjaju nečistoću i masnoću. A uticaj na veličinu pora je još jedna prednost – kaže dr Amin.

– Umivanje slanom vodom treba da bude rezervisano za povremenu upotrebu – navodi dermatolog dr Azadeh Širazi iz Centra za dermatologiju i lasersku hirurgiju.

Stručnjaci se slažu da slana voda najbolji efekat ima kod osoba sa masnom kožom ili kožom sklonom aknama, iako ona zapravo ne leči akne, prenosi Healthline.

– Ne smatram da je umivanje slanom vodom tretman za akne – naglašava dr Širazi.

Potencijalni nedostaci

Umivanje lica slanom vodom može da bude grubo i da iritira, kaže Širazi, koji upozorava da prekomerna upotreba može da ugroziti barijeru kože.

– To može da pogorša neka stanja kože kao što su akne i ekcem, ili potencijalno da prouzrokuje hiperpigmentaciju i napravi ožiljke. Takođe može da odloži odgovarajući tretman i negu dermatologa – upozorava dermatolog.

Kada je u pitanju piling, dr Amin kaže da je so korozivna i da može da ošteti kožu kada se primenjuje u visokim koncentracijama tokom dužeg vremenskog perioda.

– Moj osnovni savet je da je slani piling dobar za telo, ali da je najbolje izbegavati ga kada je u pitanju koža lica – kaže dr Amin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here