EPA/STR
Kolinda Grabar Kitarović

Kao moguće kandidatkinje za generalne sekretarke NATO pominju se Kolinda Grabar Kitarović, bivša britanska premijerka Tereza Mej i bivša predsednica Litvanije ​​Dalia Gribauskaite.

Robin Šeferd, drugi čovek međunarodnog foruma “Halifax”, jedne od najcenjenijih globalnih organizacija koje se bave svetskom bezbednošću, nagovestio je da se iza tih informacija nešto krije.

Naime, on je to najavio na početku panela o demokratiji održanom u Bratislavi: “U Vašingtonu se priča da ste najverovatniji kandidat za budućeg generalnog sekretara NATO”.

Kolinda Grabar Kitarović nije želela da razgovara o ovoj temi, ali NATO joj nije stran. Odradila je mandat pomoćnika generalnog sekretara zaduženog za javnu diplomatiju.

– Gde god da ste, morate da mislite da nije zauvek. Koliko god trajalo, uvek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo – rekla je u decembru 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji.

Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u, skeptičan je da Hrvatska može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu. Ključnu ulogu u izboru kandidata odigraće, kaže, najveće članice.

– Neko ko će zadovoljiti i očekivanja proatlanskih Evropljana i dobar deo stare Europe, SAD i skeptičnijih Francuza. Prema tome, nikakav ekstremista, već neko ko će morati da se pozabavi ozbiljnim zadacima koje stoje pred NATO-om jer su opet u jednoj novoj egzistencijalnoj krizi – rekao je Barić.

1 COMMENT

  1. U Nato i Briselu najveci je broj ” ispusenih mustikli” tako da me ni ova vest nije iznenadila. Kada neznas sta ces sa bivsima smesti ih u Brisel za debele pare. I onda ti takvi odlucuju o Srbiji .

  2. Odlucuju ako mi dozvolimo ako gledamo nas i idemo tamo gde nam je mesto, moze ona i dalje na koljena …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here