Tanjug
Nove nevolje iz Prištine za naše stanovništvo: Srbi opstaju na svojim ognjištima

U senci događaja u Severnoj Makedoniji gde se otvoreno pozivalo na stvaranje velike Albanije, došlo je do zamene na mestu ministra odbrane u privremenim institucijama u Prištini. Tu dužnost je preuzeo nekadašnji komandant OVK i “američki đak”, 46-godišnji Ejup Maćedonci.

Padaju maske

Maćedonci je za vreme NATO agresije, kao 22-godišnjak bio komandant Prvog bataljona 153. brigade Lapske operativne zone, gde su od 1998. do 2002. počinjeni neki od najstrašnijih zločina nad Srbima i nelojalnim Albancima. Nakon rata je završio više specijalističkih kurseva na vojnim koledžima širom SAD, gde je i magistrirao.

Za stručnjake iz oblasti bezbednosti ključno je pitanje da li je njegovo imenovanje u stvari Kurtijevo dodvoravanje Americi ili namera da u praksi pokaže ono što je nedavno javno ustvrdio, da su bezbednosne snage Kosova, naslednica OVK.

Za dugogodišnjeg vojnog obaveštajca Ljubana Karana tu nema puno razmišljanja.

– Sada maske padaju. OVK je potrebna u svom izvornom obliku da bi ponovo mobilisala albanske mase na obnovi puta zločina. Zato su potrebni stari, “proslavljeni” komandanti, koji su u međuvremenu doškolovani u zapadnim vojnim učilištima. Oni neće imati dileme da završe posao koji su započeli 1999, jer kao što nisu odgovarali za ranije, tako neće odgovarati ni za buduće zločine, pošto su u odbrani od “srpske agresije” sva sredstva dozvoljena – ističe Karan.

Ovaj stručnjak smatra da je vraćanje ratnih komandanata na važne političke i vojne pozicije, u sadašnjoj, veoma napetoj situaciji na KiM opasno i predstavlja “igranje vatrom”.

Restauracija terorizma

– Takvom restauracijom OVK šalje se jasna poruka srpskoj zajednici da im predstoji ili otvoreni ili “tihi” egzodus. Ali, taj plan je nemoguće sprovesti bez direktnog mešanja velikih zapadnih sila, jer su svesni da Srbija i njene oružane snage neće mirno gledati realizaciju ovog plana u praksi. Naša vojska je ojačala do te mere da je postala respektabilna ne samo za radikalne Albance na Kosovu, već i za njihove mentore koji su svesni da bi u eventualnom sukobu imali neprihvatljive gubitke – naglašava Karan.

Istoričar i predsednik Srpskog naprednog kluba Čedomir Antić podseća da su SAD svojevremeno proglasile OVK za terorističku organizaciju, kao i da se nekim od komandanata sada sudi u Hagu, ali da suštinski za Srbe “bez obzira na to ko je na mestu ministra odbrane, nema mnogo razlike”.

– Imenovanje čoveka sa OVK prošlošću na mesto ministra odbrane je poigravanje. Suština nije u tome da li Kurti želi Zajednicu srpskih opština, već je suština u tome ko je veći rodoljub od albanskih zvaničnika. Očigledno je da bez bilo kakvih ozbiljnijih pritisaka iz inostranstva Kurti pobeđuje u toj igri i mi smo sada dalje nego ikada od sporazuma Srbije i kosovskih Albanaca – kaže Antić za Kosovo onlajn.

Vratiti UN u dijalog

Čedomir Antić predlaže da Srbija izađe iz svih pregovora sa Prištinom.

– Srbija treba da traži povratak UN u dijalog, poštovanje Rezolucije 1244, da ponudi Albancima autonomiju po ugledu na autonomiju koju imaju Srbi u Hrvatskoj u ovom trenutku po Ustavnom zakonu i pravima nacionalne manjine – ističe Antić.

Igranje požarom

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže da su potezi Aljbina Kurtija igranje vatrom, što bi moglo da izazove “požar” u regionu. Komentarišući Kurtijevu posetu Severnoj Makedoniji, mimo protokola, uz simbole velike Albanije, kaže da to mora da bude sankcionisano, jer je tako nešto nedopustivo na teritoriji suverene države.

– Način na koji je Aljbin Kurti došao, razlog zbog kojeg je bio, šta je tamo radio, jeste nešto što je opasno igranje jednim požarom koji se može zapaliti na tom prostoru – upozorio je Odalović, ukazujući da Kurti pokušava da se predstavi i liderom Albanaca u opštinama Preševo i Bujanovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here