pixabay.com

Najveći poverioci javnog duga Srbije su investitori u evroobveznice koje je emitovala država i njima se duguje 8,935 milijardi evra, pokazuje najnoviji izveštaj Uprave za javni dug.

Drugi na listi najvećih poverilaca su investitori u državne dugoročne hartije emitovane u dinarima, sa 6,804 milijarde evra javnog duga.

Srbija duguje 3,438 milijardi evra, po osnovu kredita stranim vladama, dok je dug kineskoj Eksport-Import banci (Export-Import Bank of China) 2,518 milijardi evra.

Jedan od većih poverilaca je i Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je u portfoliju javnog duga Srbije zastupljen sa 2,514 milijarde evra, a sledi Međunarodna banka za obnovu i razvoj sa 2,210 milijardi evra.

Investitori u državne dugoročne hartije u evrima su poverioci srpskog javnog duga sa 1,93 milijarde evra, a Evropska investiciona banka (EIB) sa 1,851 milijardom evra.

U strukturi javnog duga najviše su zastupljeni evro – 58,1 odsto, dinar 20,6 odsto i dolar 13,8 odsto.

10 COMMENTS

  1. Možda je važnije pitanje koliko nas taj dug košta. Bogate zemlje dobijaju vrlo niske kamate za javno zaduživanje (u proseku oko 2%), dok siromašne plaćaju i po 8% na kamatu za spoljni dug.

    Što se tiče količine našeg državnog spoljnog zaduživanja, tu smo prilično dobri, sa nekih 52%, pri sredini tabele.

  2. Da li neko upuceniji moze da objasni zasto se drzava ne zaduzuje na sopstvenom trzistu. Je li to u proslosti pokusano ili pa je bio slab odaziv? Mislim kad se vec placa kamata, bolje da ostanu pare u zemlji.

  3. Štitiš se od sankcija i ratova na taj način…Čaušesku je vratio sav dug pa završio …moraš biti zadužen…

  4. Pošto je kod nas štednja prilično velika ta sredstva bi Država mogla da angažuje!Medjutim te operacije moraju da prate nova zakonska rešenja neke nove institucije kao i tržište!U skoroj budućnosti moraće da se radi na formiranju potpuno novog ambijenta u sferi finansija ali to je posao koji predstoji našoj Vladi!

  5. Изгледа да надлежне не брине наши спољни дугови. Довољно су нарасли да брину о себи !

  6. Ništa nije normalno,ni rezonski pa ni ekonomski odnosi. Sve je pomešano ekonomija,politika,vera,pripadnost grupi država,interesnoj grupi, lokacija države itd

    • Treba pogledati koliko su zadužene zemlje poput naše! Pa koliko zemlje u okruženju! Primera radi Grčka 360 milijardi evra! Ni malo Grci nisu zabrinuti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here