Komersant: Beograd ubedio Rusiju da ne mora da bira između nje i EU

0

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetio je Srbiju, jednu od retkih evropskih zemalja koje su sačuvale dobre odnose sa Moskvom posle početka ukrajinske krize, ovako počinje članak u moskovskom dnevniku Komersant
 

Dnevnik dodaje da je poseta Lavrova Beogradu izazvala veliki interes medija. Prve izjave je dao već po izlasku iz aviona, a kada je polagao vence na spomenik sovjetskim oslobodiocima, čekale su ga desetine Beograđana sa ruskim zastavama.

 

Komersant prenosi i da je aktivistkinja lokalne patriotske organizacije "Zavetnici" uručila Lavrovu majicu sa natpisom "Srbija i Rusija – večna braća".

"Rusija je naša druga domovina, a Srbija treba da se priključi evroazijskoj integraciji", rekla je ona listu.

 

Poklon Beograđana Lavrovu: Srbija i Rusija su braća zauvek!

 

"Vlasti Srbije, međutim, imaju pragmatičniju poziciju. Beograd, koji je pre par godina dobio status kandidata za ulazak u EU, ne odbacuje kurs evrointegracija", piše list i dodaje da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odgovorio na pitanje koje je sve interesovalo – o poziciji Srbije u odnosu na Južni tok", piše dnevnik.

 

Komersant ukazuje da je Dačić izjavio da je Južni tok u nacionalnim interesima Srbije, a da je Lavrov podržao takav stav.

 

"Investicije Rusije u Srbiju ne ograničavaju se na Južni tok – one iznose ukupno oko milijardu dolara, i u Beogradu računaju da će ih značajno povećati. Ali, mnogi strani investitori, među kojima i ruski, suočavaju se u Srbiji sa ozbiljnim problemima, sve do
očigledne diskriminacije", piše list.

 

Potvrđeno. Gradimo ”Južni tok”

Dnevnik dodaje da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će biti prekinuta praksa grubog kršenja prava stranih akcionara.

"Sada, kada Vučić ima praktično svu vlast u Srbiji, ima sve šanse da realizuje svoje obećanje", piše list.

 

 

Rosijska gazeta i Nezavisima gazeta u kratkim izveštajima o poseti navode da Srbija nije odbacila Južni tok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here