Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd u ovom trenutku dominantna „potencijalna bomba“, jer se stanje vezano za epidemiju koronavirusa pogoršalo.

– U Beogradu se 13. jula javilo 13.433 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeteo briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen – rekao je Kon u emisiji „Fokus“ na B92.

Prema njegovim rečima, nošenjem maski pomoći ćemo ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima i dodao da mere mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak.

– Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba – kazao je Kon.

On je naveo i da je virus ušao u pet vrtića – kod troje zaposlenih i šest roditelja.

Kon je dodao da nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja.

– Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanskih proslava. Sve smo to sa jednom merom zahvatili, nema noćnih okupljanja. Ako nije planirano, može i okupljanje – kazao je on i dodao da ne može da očekuje da neko radi protiv sebe.

Kon je istakao da virus mora da se zaustavi i da je nekada bilo lakše kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mere na snazi.

1 KOMENTAR

  1. Београд је зрео за увођење ванредних мера и увели би их ви сигурно, само нема ко да их надгледа и спроводи. Проблем је што сте се први пут када су најављене „мало заиграли“, па је и униформисана полиција укапирала ко их је заправо нападао и повређивао, сад нема Бога да их натерате да поново интервенишу…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime