Tanjug
Predrag Kon

“Vidimo već peti dan da je krivulja zaravnjena. Ono čega treba da se čuvamo jeste da ne dođe do povećanja u posebnim populacijama, tu pre svega mislim na stare”, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je rekao da nedostatak kadra utiče na nepovećavanje broja testiranih.

– Nemamo takvog kadra, da bismo mogli da odgovorimo pritisku naglog povećanja. Iza toga ide priča zašto nemamo više kadra. To je veoma ozbiljno pitanje – rekao je epidemiolog.

– Neko je mislio da može više od ovoga i to je suštinski. Problem je unos podataka i logistika, koji mora da bude i medicinski obrazovan. To je složen posao. Kako su drugi sposobni? Zavisi kako su se pripremali – dodao je on.

Istakao je “da mi jesmo dobro i da moramo biti veoma striktni u sprovođenju mera”.

– Struka je saglasna za ono sprečavanje kontakata, moramo da čekamo iz dana u dan, mere su ozbiljne, svi smo toga svesni i videćemo šta će se dešavati tokom vikenda sa brojevima, a posle toga će morati da se odlučuje – naveo je Kon.

Takođe, građane koji su već uplatili svoja letovanja zanima da li je preporučljivo otići na letovanje ove godine.

– Uvek se pitam šta bih posavetovao nekom meni bliskom. Ne očekujem da će preko leta biti oboljevanja ili neke posebne situacije. Bolje je biti svoj na svome u ovakvoj situaciji. To je moje lično mišljenje, koje nije zasnovano ni na kakvoj epidemiologiji, ni na čemu – rekao je Kon.

Uskoro se bliži i pravoslavni Uskrs.

– Što se tiče praznika, iskreno ne razmišljamo o njima. iako možda ružno zvuči. Više razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo morati da donesemo oštrije mere. To ne znači da sam na bilo koji način protiv praznovanja. Nisu mi u prvom planu i to je sve što mogu da kažem. Sačekaćemo, moramo da sačekamo, da vidimo da li ima efekta, da li dolazi do pada, onda ćemo još jednom promisliti da li je to najneophodnije – zaključio je Kon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here