Tanjug
Predrag Kon

Od danas građani Srbije moći će da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je reč o brzim testovima koji otkrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase i rezultat može biti bez prisustva tih antitela. On je dodao da će se verovatno testirati, mada kako kaže, ne žuri jer nije imao zdravstvene tegobe.

Kon kaže da će testiranje biti i moguće i u Gradskom zavodu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, koji se testovi koriste.

– Najpametnija preporuka je da svako ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase – da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista – infektolog, imunolog ili virusolog – rekao je Kon.

Svaki pacijent mora da se ispita

Prema njegovim rečima, mora svaki pacijent da se ispita, da se sa njim razgovara, čim se otkrije nalaz IGM-a treba uraditi i PCR test koji bi potvrdio da je infekcija akutna ili bi je odbacio.

Kon kaže da veliki broj ljudi misli da je preležao kovid jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi gripu pripisuju da je to bila korona, a niko ne može da tvrdi da nije.

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezentativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji – 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here