Tanjug
Predrag Kon

Drugi talas virusa možemo da očekujemo na jesen, moguće je i uvođenje kontrole imunoloških pasoša, a vakcina će se kod nas pojaviti tek sledeće sezone.

Tako prognozira epidemiolog Predrag Kon, koji kaže da koronavirus nije završio boravak na planeti i da je vrlo diskutabilno kada će, što znači da ćemo postepeno učiti kako da živimo sa tim virusom i kako da se što više zaštitimo.

Kon ističe da su objave Svetske zdravstvene organizacije (SZO) globalne i da je na tom nivou pandemija još jaka, odnosno, da je na samom početku i da će trajati, jer se tek sada pojavljuje na južnoj hemisferi. On pretpostavlja da u tim delovima sveta tek počinju da se preduzimaju mere koje su kod nas uveliko na snazi.

Zbog toga on napominje da upozorenje SZO da najgore tek dolazi, treba da se posmatra kroz tu prizmu i da je izvučeno iz konteksta koji je imalo na konferenciji za novinare.

Spremniji za drugu bitku

Upitan da li možemo da očekujemo drugi talas virusa na jesen, naš sagovornik odgovara da je virus, za sada, pokazao zimsku i prolećnu aktivnost, ali to ne znači da se neće pojaviti i tokom jeseni.

– Kako vreme prolazi i što smo dalje, postaje jasnije da će, najverovatnije, virus preživeti i ponovo se pojaviti pred kraj jeseni ili početkom zime – smatra Kon.

Za drugu bitku sa opakim virusom bićemo spremniji, jer ćemo, prema njegovim rečima, imati ono što nismo imali u prvoj – ozbiljan nadzor nad virusom, nalik onom koji sada imamo nad gripom, pomoću kog će biti otkriven čim se pojavi, pa će preventivne mere moći da se uvedu blagovremeno, u skladu sa aktivnošću koju bude pokazivao.

On ne veruje da će te mere biti drastične poput današnjih, ali smatra da će biti slične, pa bismo mogli da očekujemo socijalno distanciranje i zatvaranje kolektiva, poput školskih i predškolskih.

– To su mere koje će, svakako, biti opcija, u slučaju da se virus ponovo pojavi, ali ne verujem da će biti zabrane kretanja i policijskog časa. Mislim da je stanovništvo naučilo da ovakve situacije mogu da se prevaziđu dobrom disciplinom, pa se nadam da tada neće biti neophodno vanredno stanje – optimističan je Kon.

On je istakao da će epidemija trajati dokle god bude registrovanih slučajeva virusa, a sa njom i mere koje će se menjati u skladu sa njenim tokom.

7 COMMENTS

  1. Gospodine kon verovatno ne citate ovo ali ja imam osecaj da mi je lakse ako ovo napisem. Niti mi vi ulivate poverenje a jos manje SZO. Niti vas panicni plan da nam sto pre uvalite vakcine, dajte je vasoj deci ja nemam problema sa tim.A posto se vi vakcinisete onda nemorate vise da se bojite da ce neko tamo da se razboli ili da ima neki virus jer ste vec zasticeni zar to nije fer a pustite nas na miru. Sama vasa reakcija na djokovicevu izjavu mi daje za pravo da posumnjam da tu nesto smrdi. Majstore veruj mi vreme je da vise ne dajes odgovore o vakcinama jer nemas uticaj, nadam se da razumes.

  2. Ако дође до неке присилне вакцинације од стране ових проклетих издајника и монструма,моментално напуштам ову државу,имовину продајем у пола цене (наравно не неком проклетом Шиптару него нашем човеку) и не враћам се никад више,тражићу азил у Ирану или Северној Кореји.

  3. Slazem se sa vakcinom ali da mi se da dokument o sastavu vakcine.Objasnjenje o nuspojavama i garancija da neću imati posledice pobzdravlje posle primljene vakcine !!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here