Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se pretpostavlja da će buster doza vakcine protiv koronavirusa štititi i od omikron soja.

Kon je rekao da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sledeće nedelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne na manje od 1.000.

Ukazao je da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, a da jedino brine činjenica da se omikron varijanta sve više otkriva.

– Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno – rekao je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Kon je podsetio da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike i ukazao da će neki od njih doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.

Naveo je da je stav medicinskog dela Kriznog štaba i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

– Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se sa maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav “što dirati nešto što se vidi da funkcioniše”. Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja – rekao je Kon.

Istakao je da je buster doza vakcine posebno značajna i da dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, kako se pretpostavlja, uspešno štititi i od omikron soja.

Kon je ukazao da je problem to što nikako da se dostigne željeni obuhvat vakcinacije.

– Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli – istakao je epidemiolog.

Prema mišljenju Kona, kada je reč o pandemiji korona virusa, biće lakše sledeće godine, što ne znači da neće biti kovida 19.

– On ima snagu da se menja, ali neće biti ista bolest, već sada je to jasno sa pojavom omikrona, ali će ostati masovnost, naročito među nevakcinisanima i pitanje je koliko će prirodni imunitet da štiti – zaključio je Kon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here