Tanjug
Predrag Kon

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno i “uporno” pogoršava i da je rizik od zaražavanja pojačan u vreme praznika zbog čega je apelovao na građanje da se pridržavaju mera, a posebno oni koji će praznike provesti u zimovalištima.

Kon je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekao da je porast broja zaraženih posledica lepog vremena pre desetak dana i naglasio da nema govora o popuštanju mera, kao i da se razmišlja o zaoštravanju, ali da za sada nema jasnih i dovoljnih podataka da bi se insistiralo na tome.

– Videćemo šta će biti zaoštravanje. Jasno je da ćemo posledice ponašanja tokom praznika videti tek kasnije – rekao je Kon.

Na konstataciju da Krizni štab upozorava na opasnost od širenja zaraze tokom praznika, a da se danas otvara gondola na Kopaniku i pitanje da li će ako posle praznika skoči broj zaraženih, ogdovornost biti na građanima, Kriznom štabu ili vladi, Kon je rekao da otvaranje gondole ne bi posebno komentarisao, a da ćemo za eventualno pogoršanje situacije svi zajedno biti odgovorni.

Dodao je da je pojačan inspekcijski nadzor u zimovalištima i da su to mesta pojačanog rizika za zaražavanje. On je naveo da je u jednoj beogradskoj opštini od 863 pozitivnih slučajeva, u periodu od 18. januara do 5. februara, 79 zaraženih bilo na zimovanju.

Ponovio je da oni koji su primili prvu dozu vakcine nisu zaštićeni i da su ispitivanja pokazala da svega oko 50 odsto vakcinisanih posle prve doze stekne određeni imunitet, ali da je posle druge doze nivo antitela značajno veći.

– Svi se osete zaštićeno posle prve doze, a to je teška varka i sve češće se javlja zaražavanje kod onih koji su primili prvu dozu – rekao je Kon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here