Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog velikog broja kovid pacijenata zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikom je tenzijom, ali da je još uvek pod kontrolom jer svaki pacijent još ima mesto za lečenje.

On je naveo da se Srbija nalazi u nepovoljnoj situaciji, sa tendencijom da pređe u vanrednu situaciju. Podseća da je vanredna situacija već proglašena u više gradova.

– Preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su proširenja kapaciteta. Obezbeđuje se da sistem funkcioniše, trenutno je pod kontrolom, jer svako još uvek ima svoje mesto za lečenje, svako može da bude primljen samo treba mnogo strpljenja – rekao je Kon.

On je naglasio da je ogroman pritisak i na kovid ambulante i respiratorne centre u Vojvodini, kao i da je na svim nivoima povećano opterećenje.

Važno je, ističe on, da stariji od 65 i hronični bolesnici nose maske.

– Kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način da se smanji prenošenje je da svi nose masku. Ako ih nose samo hronični bolesnici i stariji od 65 godina oni će samo sebe štititi 30 odsto. Kada bi svi nosili onda je zaštita 99 odsto – naglasio je on.

Upitan koliko jedna maska može vremenski da štiti, Kon je naveo da maska može da pruži efektivnu zaštitu dva sata i da je treba menjati čim se navlaži.

Navodi i da Kriznom štabu za preduzimanje određenih mera nedostaje vanredno stanje, jer postoje zakonska ograničenja.

– Mnoge stvari koje smo radili ne bismo mogli da uradimo da nije bilo vanrednog stanja, jer postoje zakonska ograničenja. Ne možemo da pratimo kontakte u samoizolaciji. U vanrednom stanju imali veliku pomoć policije i kontrolu toga i nisu se time morale baviti epidemiološke službe koje su potpuno zatrpane – istakao je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime