Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da, sudeći prema podacima struke, koronavirus će se među ljudima zadržati još neko vreme, a vremenom će se videti da li će steći sposobnost da neprekidno bude prisutan, kao što je virus gripa.

Kon je istakao da iako ovaj virus još nije stigao u neke delove sveta, vrlo verovatno je da će stići kasnije.

– Govoreći o Italiji, vrlo je bitno da se virus ne proširi na jug i da zbog toga dođe do produženja ovog virusa, tu je sada centar pažnje preventivaca – ukazao je Kon i dodao da je bitno da se ne ponovi ono što se desilo na severu Italije.

Srbija je, kaže, imala sreće što su naši stručnjaci pratili kako se virus širi i deluje u drugim zemljama, pa se na vreme pripremila.

Važno je, dodaje Kon, da 70 odsto našeg stanovništva stekne imunitet kako se taj virus ne bi dalje širio, ali da će se pojedinčno, ističe, opet pojavljivati.

1 COMMENT

  1. Znaci bitno je da prodje prvi udar i da se ceka vakcina za stvaranje kolektivnog imuniteta. Preskoceno je testiranje na zivotinjama tako da bi vakcina mogla brze da bude gotova nego sto se prognozirali. E sad koliko je realno da se napravi stotine miliona doza za kratko vreme ne znam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here