Konačno kazna: Pistorijusu 5 godina zatvora

0

Pozdrav sa porodicom i prijateljima pred odlazak u zatvor
 

Sudija Tokozile Masipa je, čitajući presudu, kazala da je Pistorijus osuđen na pet godina zatvora po prvoj tački optužnice, dok je po drugoj tački, za posedovanje oružja, osuđen na tri godine uslovno.

 

"Svaka druga kazna koja ne uključuje zatvor poslala bi pogrešnu poruku u javnost, dok preduga zatvorska kazna ne bi bila prikladna zbog manjka milosti", rekla je sudija Masipa.

 

Nema takmičenja dok traje kazna

Međunarodni paraolimpijski komitet saopštio je da Oskar Pistorijus neće moći da se takmiči tokom služenja zatvorske kazne od pet godina. Iako postoji mogućnost da bude pušten iz zatvora posle 10 meseci i ostatak kazne odsluži u kućnom pritvoru, Međunarodni paraolimpijski komitet je naveo da će mu zabraniti da se takmiči pet godina. Ovo znači da će Pistorijus propustiti Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

"To je pravedno", bila je prva reakcije na presudu Džune Stenkamp, majke ubijene Rive. S njom se slaže i devojkin otac, Beri. "Veoma sam zadovoljan kaznom", rekao je on.

 

Pravni tim osuđenog Pistorijusa smatra da bi sportista trebalo da odsluži 10 meseci u zatvoru, posle čega bi mogao da bude prebačen u kućni pritvor. S tim se ne slaže tužilaštvo, koje smatra da bi Pistorijus morao da odsluži jednu trećinu kazne, odnosno 20 meseci. Tek posle tog vremena mogao bi da se razmotri kućni pritvor.

 

Paraolimpijac je prošlog meseca proglašen krivim za ubistvo iz nehata, dok je optužba za ubistvo sa predumišljajem odbačena. Pistorijus je 14. februara prošle godine u svojoj kući u Pretoriji ubio devojku Rivu Stenkamp. Sve vreme suđenja tvrdi je da ju je greškom ubio, pošto je mislio da je provalnik. On je hicima iz pištolja, kroz zaključana vrata toaleta, Stenkampovu pogodio u glavu i ruku.

 

Zatvor u kojem će paraolimpijac služiti kaznu
 

Pistorijus, koji je trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obe noge do kolena, a koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara.

 

Pistorijus je najuspešniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4×100 metara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here