Koncert na 18 jezika

0

– Postojala je tendencija da se Internacionalni teatar zatvori, pa me je direktor teatra Jan H. Majer zamolio da nekako pomognemo da se to spreči – kaže konzul Aleksandar Đorđević i nastavlja. – Bernd O. Ludvig i ja obratili smo se gradonačelniku Frankfurta i vladi pokrajine Hesen i zatražili podršku. Dobili smo pozitivan odgovor. Poznato je da u Frankfurtu živi više od 180 nacija i da je ovo mesto gde umetnici iz celog sveta mogu da nastupaju po znatno povoljnijim uslovima nego u drugim komercijalnim pozorištima.

Hor ECB, sastavljen od saradnika više nacionalnosti koji rade u Evropskoj banci pevali su, pod dirigentskom palicom Sergia Goldberga, na 18 jezika. Duo Menges je izveo nekoliko kompozicija za violinu i violončelo, a naša Marija Laban-Urošević je oduševila publiku izvođenjem odabranih kompozicija naših modernih kompozitora, Milice Paranosić, Dejana Despića, Tatijane Prelević i Aleksandra Vujića.

-Veliko je zadovoljstvo svirati pred publikom koja ima osećaj za muziku i koja diše s umetnikom rekla je Marija Laban-Urošević posle koncerta.

Koncertu su prisustvovali i predstavnici konzulata Crne Gore, Hrvatske, BiH, Čile, Francuske, Rusije, Španije, Švajcarske, Grčke, Saudijske Arabije…

Uz podršku i uticaj svih koji su svojim dolaskom želeli da pomognu, postignut je cilj i Internacionalni teatar je dobio ugovor da nastavi rad pod uslovima koji su prihvatljivi. Nakon završenog koncerta, organizovan je koktel zajedničkim snagama predstavnika konzulata Srbije, Hrvatske i Švajcarske. Za hrvatske i srpske specijalitete pobrinuli su i gastronomi Filip Šandov iz Limburga i Šemsudin Ljajić iz Frankfurta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here