Koncert za pamćenje

0

U prelepom, akustičnom "Koerner Holu" na "Royal Conservatory of Music" publika je mogla da uživa u programu sastavljenom od dela iz bogatog srpskog duhovnog nasleđa, kao i svetovne muzike Srbije i Balkana.

 

Čuvari srpskih korena

Osnovan u maju 2000. godine, na inicijativu Nade i Milana Dimitrijevića, sveštenika Vasilija Tomića i dirigenta Jasmine Vučurović, hor je dobio ime po prvom poznatom srednjovekovnom srpskom kompozitoru, Kir Stefanu Srbinu. U proteklih deset godina nastupao je širom Kanade, u Americi, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Srbiji. Cilj hora je, kako ističu osnivači, da doprinese očuvanju srpskih korena u Kanadi, njihovoj novoj domovini.

U prvom delu programa hor je izvodio kompozicije Stevana St. Mokranjca, Stevana Hristića, Vojislava Simića, Ivana Jeftića, te ruskih kompozitora Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova i Strokina. U drugom delu programa publici je predstavljena svetovna muzika Balkana. Čule su se pesme iz Šumadije i južne Srbije, sa Kosova i Metohije, iz Makedonije i Rusije.

Kompozitori Vojislav Simić, Petar Konjović, Stevan St. Mokranjac, Aleksandar Gajić, Aleksandar Svešnjikov, Dobri Hristov i Dušan Suvajac koristili su narodnu, tradicionalnu muzičku potku kao insipraciju za svoja dela.

 

Naročitu pažnju, ali i oduševljenje publike izazvala je kompozicija Aleksandra Gajića, poznatog violiniste, pod nazivom "Hotland". On je iskoristio ritam "Gluvog glamočkog kola" kao osnovicu za muzičku nadogradnju svoga dela koje na potresan način govori o autorovim osećanjima nakon posete rodnom Glamoču, gradu razorenom u bosanskom ratu.

Publika je dugotrajnim aplauzom pozdravila soliste hora Bojanu Rajić i Draganu Stošić, oca Ljubu Rajića, starešinu crkve Svetog Save na Riveru, gde hor "odgovara" na liturgijama, koji je otpevao "Na Sinajstjej gorje" (karlovački napev iz 19. veka), te orkestar "Boeme", koji je izveo splet narodnih igara.

Nekoliko puta članovi hora i dirigent Jasmina Vučurović su se na zahtev oduševljene publike vraćali na binu, a koncert bi se, da se publika pitala, nastavio do duboko u noć.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here