Screenshot/Facebook

Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara tokom vikenda zatražilo je hitno izjašnjenje konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića u vezi sa njegovim tvitom u kom je pozvao Bošnjake na novi rat protiv Srba i Hrvata.

I dok Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću MIP BiH ističe da Atovićevi navodi ne predstavljaju zvanični stav ovog ministarstva, konzulova izjava je ekspresno uklonjena sa Tvitera.

Ipak, nekoliko korisnika je prenelo spornu izjavu.

“Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! RPG-ovi u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Alahu Ekber”, napisao je Atović.

Rodoljub Anđić, ratni general VRS, predsednik udruženja Čast otadžbine, koja okuplja bivše vojne i policijske starešine iz perioda poslednjeg rata, upozorava da “Srbi neće staviti glavu na panj i čekati da ih kolju”, već će, u slučaju potrebe, “uzvratiti istom merom”.

– Nadam se da bošnjački narod neće nasesti ludacima iz SDA i Islamske zajednice. Uveren sam da će Bošnjaci shvatiti pogubnost ovakvih avanturizama i ratnohuškačkih izjava. Islamski fanatici moraju znati da Srbi neće staviti glavu na panj i čekati da ih kolju i da će uzvratiti istom merom, a onda je to zlo i haos – poručuje general Anđić.

Prema njegovim rečima, ova izjava ne treba da čudi jer rukovodstvo SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem nikada nije odustalo od ratne ideje da se stvori unitarna Bosna.

– Veoma je opasno što njihove želje za konačnim obračunom sa Srbima podgrevaju strane zapadne ambasade u Sarajevu: SAD, Nemačka i Engleska, pa misle da je došao trenutak da ispune želju rahmetli Baba i krenu u konačni obračun sa Srbima. Da Bakir nije zaluđen nekakvom BiH bez Srba i Hrvata, podržao bi ukidanje OHR i visokog predstavnika u BiH i oslobodio svoju zemlju međunarodnog protektorata u kojoj bi njeni građani samostalno odlučivali o svojoj sudbini – ističe general Anđić.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević upozorava da je izjava bosanskog konzula utemeljena u činjenici da u BiH postoji najmanje 4.800 tona viška eksplozivnih sredstava i municije.

– Samo po kućama i dalje se krije oko 65.000 komada raznog streljačkog naoružanja, od lovačkih pušaka, pa do automata i mitraljeza – kaže Galijašević i podseća da se istovremeno na području Federacije BiH nalazi čak šest fabrika namenske industrije: Pretis iz Vogošća, Binas iz Bugojna, Igman iz Konjica, Remontni zavod u Hadžićima, Bratstvo iz Travnika i Unis gineks iz Goražda.

– Samo ludaci mogu da prizivaju novi rat i prete oružjem. Admir Atović je tokom rata bio maloletni fanatik i nosilac je nekoliko ratnih odlikovanja. I to ne bi bilo toliko sporno, da nije reč o konzulu BiH. Svi ti nedoučeni fanatici zamišljaju da je građanski rat isto što i seoska svađa i sukob oko šumske međe. Narodi u BiH će se ponovo roditi kada takvi fanatici budu zauvek proterani iz institucija i javnog života jer pozivanje na rat u Bosni nije privatna stvar ludaka iz SDA i Islamske zajednice, nego stradanje i geopolitički potres u kome bi učestvovali mnogi narodi i mnogi zainteresovani i državni, politički i vojni subjekti iz okruženja, ali i celog sveta – ističe Galijašević.

Pošaljite pitanja, odgovoriću!

U pokušaju da proverimo celu priču, pa i da li je uopšte napisao sporni tvit, “Vesti” su telefonom kontaktirale s Admirom Atovićem. Umesto odgovora – dobili smo obećanje da će nam u pisanoj formi odgovoriti na sve što nas zanima.

– Ja sam Admir Atović, državni službenik BiH, i ne dajem nikakve izjave do onog momenta dok se ne odobri da dajem izjave. Ne bih ništa komentarisao. Možete kontaktirati sa mnom preko službenog imejla konzulata i ja ću vam odgovoriti u vezi s bilo čim. Šta god ko pita, ja ću odgovoriti, zato što sam na ovom mestu i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake – poručio je Atović.

Atović je od oktobra prošle godine ponovo na mestu konzula u Frankfurtu, iako je prethodno, zbog pritužbi građana, vraćen za Sarajevo. Posle godinu dana ponovo je poslat u grad na Majni, a državljani BiH s kojima su “Vesti” razgovarale najviše su se žalili na njegovu otvorenu netrpeljivost prema strankama hrvatske ili srpske nacionalnosti.

Hrvati traže izvinjenje

Hrvatski svetski kongres u Nemačkoj u pismu ambasadi BiH u Berlinu poziva bosansku ambasadorku na javno izvinjenje i pojašnjavanje poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka i traže hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu.