Z. Vicelarević
Ružnja poruka građanima BiH: Lučiano Kaluža

Ne stišava se bura posle skandala u kom je generalna konzulka BiH u Frankfurtu Višnja Lončar striktno zabranila da u ovu instituciju stižu “Vesti” i da se čitaju. Njen prethodnik na tom mestu, Lučiano Kaluža, kaže da su “Vesti” bile prijatelj Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu i da su izneverene ovim činom Višnje Lončar.

– “Vesti” su prijatelj Generalnog konzulata i uvek su to bile. Novine su se čitale od otvaranja konzulata, i svi moji prethodnici su održavali lepe i prijateljske kontakte, kako sa vlasnicima, porodicom Vidaković, tako i sa svim zaposlenima. Veoma sam tužan jer se prijateljima ovo nije smelo učiniti – kaže Kaluža, donedavni generalni konzul BiH u Frankfurtu.

On podseća da je nedavno javno izjavio da je šokiran neprimerenom objavom na Tviteru konzula BiH. Da podsetimo, reč je o Admiru Atoviću, podređenom Višnji Lončar, koji je objavio otvorenu pretnju ponovnim građanskim ratom. Kaluža ukazuje da takav način ophođenja ne priliči diplomatama koji treba da zastupaju interese svih iz BiH, a da danas imamo i nastavak skandala, opet u režiji imenovanih diplomata iz FBiH.

Preteča objava: Admir Atović

– Za vrlo kratko vreme, od institucije o kojoj se pisalo pozitivno uz najiskrenije primere požrtvovanosti zaposlenih da pomognu svakom građaninu BiH pojedinačno, danas se o Generalnom konzulatu BiH može čitati jedino u kontekstu skandala i problema – kaže Kaluža.

Rastakanje Ministarstva

Prema njegovim rečima, upravo ovakva kadrovska rešenja ubrzavaju proces rastakanja i unutrašnje razgradnje Ministarstva spoljnih poslova BiH, što lično pozdravlja, jer kao takvo ne služi svrsi, interesima Srba, Hrvata, a ni ostalih.

– Ako primetimo niz skandala u ovom konzulatu, ovo je poruka i opomena državljanima BiH koji se možda zovu Dragutin, Marko, Ivica, Jakob, Helena, da se zapitaju da li će i kako biti usluženi i kako će se prema njima ophoditi pojedini zaposleni. Da li će imati jednak tretman ako uspeju da prođu rampu koja se nalazi na ulazu? Za vreme mog mandata svi su jednako tretirani i tome ide u prilog niz pozitivnih komentara na društvenim mrežama i u javnosti – kaže Kaluža.

Poslati inspekciju

Stoga on poručuje svim državljanima BiH koji imaju odgovarajuću potrebu da usluge potraže u drugim konzulatima i Ambasadi BiH u Nemačkoj, jer ovakvi skandali šalju poruku da pripadnici srpskog, hrvatskog i ostalih naroda u BiH neće imati jednak tretman.

– Mada ne očekujem reakciju, pozivam Ministarstvo spoljnih poslova BiH da uputi vanrednu inspekciju i reviziju i ispita navode o narušenim međunacionalnim odnosima, jer su se u vrlo kratkom periodu dogodila dva skandala koji upućuju na neprofesionalna i neetična postupanja, a koja potpiruju međunacionalnu mržnju. A kako su “Vesti” registrovane u SR Nemačkoj, to dodatno usložnjava celokupnu situaciju jer je reč o kompaniji te zemlje – zaključuje Kaluža.

Nagrada umesto kazne

Lučiano Kaluža ocenjuje da bi do sada sigurno bili pokrenuti mehanizmi vanredne kontrole da su akteri skandala u Generalnom konzulatu diplomate iz RS ili redova hrvatskog naroda.

– U ovom slučaju očekujem pohvale ministarke spoljnih poslova (Bisere Turković) i napredovanje u karijeri. To opet potvrđuje da je ovo ministarstvo u službi samo jednog naroda, što otvara prostor diplomatama iz Srpske da aktivnije rade na promociji politike i ekonomije RS bez obaveze izveštavanja resornog Ministarstva – zaključuje Kaluža.

Podrška čitalaca

Kao i uvek, bez obzira na pritiske, naše novine ostaju odane istini i čitaocima koji nam uzvraćaju lepim rečima, kao Mejra Linda Karić.

“Nezamenjive “Vesti”, srećni smo što vas imamo za druga. Jer, kada nas obuzmu nostalgija i tuga, mi kod vas pročitamo sve, od mode do politike. I otvorimo ventil duše, da nas suze manje guše.”

Mejra Linda Karić 

Uvek ste na strani istine!

Šef predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj Mićo Ćetković ocenio je skandaloznim odluku generalne konzularke BiH u Frankfurtu Višnje Lončar da zabrani da u ovu instituciju stižu “Vesti”.

– “Vesti” su starije od tog konzulata i neverovatno je da generalna konzulka sebi daje za pravo da odredi koje novine treba da se čitaju, a koje ne. To nema veze s diplomatijom, ni sa demokratijom, a još manje sa njenim ovlašćenjima. Ali, ovo je zapravo samo još jedan dokaz na koji način današnja BiH funkcioniše i zbog čega se Srpska protivi unitarizaciji. Gospođa Lončar je kadar Željka Komšića i ako je ovo demonstracija građanske države, kako je oni vide, onda je to skandalozno – ističe Ćetković.

Prema njegovim rečima, konzularna predstavništva trebalo bi da budu servisni centri svim građanima BiH, bez obzira na veru ili naciju, a događa se suprotno.

– Očigledno novoj generalnoj konzulki u Frankfurtu, a nije jedina od kadrova iz redova hrvatske ili bošnjačke zajednice, smeta to što su “Vesti” srpska novina, odnosno što izlaze na latinici i na ćirilici. Međutim, ko je ona da bi joj to smetalo? “Vesti” su novine koje na objektivan način prenose događaje iz matice i dijaspore, ali i lepe priče u kojima su zastupljena sva tri konstitutivna naroda u BiH. Verujem da ni vi sami ne možete da prebrojite koliko ste humanitarnih akcija organizovali nikada ne gledajući ko je koje vere ili nacije, već kako mu olakšati muke. Sve je to nova generalna konzulka trebalo da sazna pre nego što je došla u Nemačku – objašnjava Ćetković.

Pomagali ste svima: Mićo Ćetković

On podseća da su “Vesti” i dalje jedini dnevni list u dijaspori koji nepristrasno obaveštava o svim relevantnim događajima, kako iz regiona bivše Jugoslavije, tako i iz dijaspore, širom Evrope i Australije.

– Kada je počeo krvavi rat u Bosni, “Vesti” su godinama bile jedini prozor u svet mnogobrojnoj dijaspori sa prostora BiH. Niko tada, a ni danas nije gledao ko je koje vere ili nacije, već kako može da pomogne.

Srpska i dalje funkcioniše po tom principu, ali u Federaciji BiH to nije slučaj. Uostalom, odatle je proterano više od 250.000 Srba, a veoma mali broj se vratio i sada im još prete oduzimanjem imovine. Srpska i Srbija čine sve da obaveste te prognanike o njihovim pravima, a “Vesti” su nam i u tom poslu nezaobilazan partner. Očigledno to nekome smeta – zaključuje Ćetković.

Dodela “ordena” najveći uspeh

Višnja Lončar u diplomatiju BiH ušla je bez prethodnog iskustva, ako se izuzme kratak kurs kroz koji prolaze svi službenici uoči naimenovanja. Različiti izvori naveli su da je u ovu profesiju došla iz privrede, ali je ipak ostala zapamćena kao kordinatorka nevladine organizacije Evropski pokret u BiH, s adresom u Ulici Zlatnih ljiljana, Zavidovići. Ova organizacija bavi se objavljivanjem saopštenja i dodeljivanjem samoustanovljenog ordena za života i posthumno kome stigne, isluženim političarima, ambasadorima, bivšim sportistima i slično.

Poslednji koji je dobio ovaj orden “naroda, građanki i građana BiH” je ambasador SAD u Sarajevu Erik Nelson. Uručio mu ga je predsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo. On je napomenuo da mu je zadovoljstvo što imaju priliku da po prvi put odlikuju jednog američkog ambasadora i da je u 15 godina rada Evropskog pokreta u BiH ovo jedan od najznačajnijih događaja.

– Nadam se da ćemo i sa naslednikom ambasadora Nelsona nastaviti saradnju, jer u jednom polariziranom svetu potrebno je imati što više prijatelja, partnera i onda će biti i nama u BiH mnogo bolje – kazao je Praštalo.