commons.wikimedia/Peter Haas
Bečka opera

Prve predstave, i pored svih preventivnih mera, donele su takozvani kulturni klaster u Austriji, a pogođena je i bečka Opera.

Predstavu “Vesela udovica” studenata klasične operete na privatnom univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča (MUK), koja je odigrana u pozorištu “Gumperdorfersstrase”, umesto da bude doživljaj za pamćenje zbog izvedbe, mnogi će pamtiti po zarazi koronavirusom.

Na toj predstavi do sada je potvrđeno 24 slučaja zaraze.

MUK je saopštio da je kod jednog izvođača utvrđen koronavirus, i da su potom obustavljene sve dalje predstave, kao i da je informacija prosleđena nadležnim vlastima.
Testirane su sve osobe koje su sa zaraženim bile u kontaktu i do sada je pronađeno 24 obolelih.

U ponedeljak uveče, usled tog klastera, došlo je i do promene izvođača predstave u bečkoj Operi. Oba izvođača bila su u kontaktu sa jednim pozitivno testiranim članom “Operskog studija” bečke Opere. Zaražena osoba prisustvovala je predstavi MUK, na kojoj je bila ukupno 61 osoba.

Direktor bečke Opere Bogdan Roščić u izjavi agenciji APA rekao je da su osobe koje su prisustvovale predstavi MUK ukazale da je bilo scena plesa i u prostoru za gledaoce, to jest mešanja između bine i javnog dela, što bi trebalo da bude nezamislivo u aktuelnoj situaciji.

Ako je to tačno, dodaje, radi se o šokantnoj neodgovornosti, a kritikovao je i što je članica bečke Opere kasno obaveštena o zarazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here