Tanjug

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš rekao je da se poslednjih dana beleži povećanje broja hospitalizovanih, ali da je situacija pod kontrolom.

– Naučili smo na udere u kojima smo imali i po hiljadu hospitalizovanih u Kovid bolnici u Kruševcu koji je najveći kovid centar u Centralnoj i Južnoj Srbiji. Imamo po poslednjem izveštaju 130 pacijenata, što je daleko manje od kapaciteta – naveo je Janković.

Ističući da za razliku od dramatičnih scena koje se mogu videti u kovid ambulantama, gde je primarno zdravstvo pod velikim pritiskom, na sreću se taj pritisak ne preliva na bolnice.

Objašnjenje je, kako kaže, da se zaražavaju mlađi, a biće problem kada se to bude slilo ka starijoj populaciji.

– Nama je uglavnom većina hospitalizovanih jako stara. To su pacijenti sa drugim bolestima, pacijenti koji su oboleli od malignih bolesti, hiruški pacijenti. Tako da pritisak nije veliki – naveo je on.

Napominjući da je očigledno da omikron daje blaže kliničke slike, a videćemo da li ćemo kasnije imati neke postkovid posledice.

Kada je reč o zaražavanju zdravstvenih radnika, kaže da se moglo čuti da je u nekim manjim mestima situacija dramatična, ali da to nije slučaj u KC Niš gde ima oko 100 zaraženih što nije veliki pritisak na taj centar.

Govoreći o prognozama, kaže da nismo dostigli pik ovog talasa, očekuje da će brojke rasti do sredine februara i da očekuje da ćemo imati mirnije proleće i leto.

– Šta će se događati, da li će iz manje vakcinisanih delova sveta doći novi soj. Moja su predviđanja da neće, da je uspostavljen evolucioni put između virusa i domaćina gde su zadovoljni i jedni i drugi i da će ovo preći u formu lakše bolesti, ali moramo sačekati da vidimo da li će biti postkovid posledica omikrona – istakao je Janković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here