Tanjug

Šef FBI Kristofer Raj izjavio je za Foks njuz da se došlo do zaključka da pandemija virusa korona verovatno nastala kao posledica incidenta u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

Raj je optužio kinesku vladu da je “učinila sve da spreči i omete” napore SAD i drugih zemalja da saznaju nešto više o poreklu pandemije. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning je uzvratila da se Kina “snažno suprotstavlja svim pokušajima političkih manipulacija” pod maskom traženja porekla virusa korona.

– Tražimo da SAD poštuju nauku i činjenice i prestanu da politizuju pitanje porekla virusa korona – rekla je Mao Ning.

Različite verzije

Od kada se u Vuhanu u Kini pre više od tri godine pojavio koronavirus, a potom proširio na čitav svet, bilo je bezbroj teorija o tome kako je nastao. Jedna od najčešće pominjanih je ona da je kovid-19 napravljen u veštačkim uslovima i da je greškom iscurio iz laboratorije. Kristofer Raj sada iznosi istovetnu tvrdnju. On je naveo da je istraga američkih obaveštajaca počela 2020. Tada su oni došli do velike količine genetskih podataka iz Vuhana kojima može da se razreši misterija nastanka koronavirusa. Još nije poznato kako su obaveštajci došli do podataka, iako se veruje da su se poslužili hakovanjem. Na dešifrovanju podataka je radila računarska nacionalna laboratorija Odeljenja za energiju, koja objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija. Takođe, kako su dokumenta pisana mandarinskim jezikom, najteže je bilo pronaći ljude koji ga razumeju. Inače, istražitelji povezani s američkim vlastima, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Vuhanu. Kineske vlasti su podatke o poreklu virusa uklonile s interneta 2019. godine, pri samom izbijanju pandemije i odbile da ih predaju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Podsetimo, Kina je nakon prvog slučaja koronavirusa u zemlji, zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi veruju da je izvor zaraze.

Slučajnost, a ne namera

Povodom navoda iz FBI epidemiolog, profesor doktor Zoran Radovanović ističe za “Vesti” da čak i u slučaju da je došlo do toga da je korona virus “najverovatnije potekao iz laboratoriji koju kontroliše kineska vlada”, treba reći da nije bilo nikakve zle namere. On podseća i da su postojale dve hipoteze o tome kako je virus dospeo među stanovništvo.

– Jedna da je sa riblje pijace gde se prodaju morski plodovi i divljač, a druga da je pobegao iz laboratorije i toj drugoj mogućnosti američka agencija daje veću težinu. Međutim, sada Kina i da otvori arhive, najverovatnije su nestali oni prvobitni, originalni sojevi virusa, pa nikada nećemo biti sigurni, ali uveren sam da tu nije bilo zle namere – priča on.

Radovanović ukazuje da SAD zaoštravaju kritiku, pošto su SAD u Vuhanu platile dva istraživanja vezana za koronu i slepe miševe.

– Bilo je nesuglasica unutar SAD da li je trebalo finansirati istraživanja van Amerike – priča naš sagovornik.

U prilog tezi da virus nije namerno pušten među ljude, ovaj epidemiolog se poziva na mišljenje većine eminentnih naučnika iz celog sveta da je do ove bolesti došlo spontano.

– Pominje se mogućnost da je neko od zaposlenih u laboratoriji otišao u pećine po slepe miševe za istraživanja i kako ih je u tim prostorima na desetine hiljada, zarazio se udahom ili druga mogućnost da se to desilo u laboratoriji kada je u nju doneo ove životinjice – pojašnjava profesor Radovanović.

Prirodan virus

Virusolog dr Ana Gligić kaže za “Vesti” da ne vidi sa kakvim dokazima izlazi FBI za svoje tvrdnje da je koronavirus potekao iz laboratorije.

– Ono što mogu da tvrdim je da taj virus nije veštački napravljen – kaže dr Gligić koja je bila šef tima za borbu protiv variole vere u SFRJ, 1972.

Posle pojave korone, francuski nobelovac Lik Montanje je izašao sa pričom da je reč o veštačkom virusu, ali dr Gligić navodi da taj ko tako nešto tvrdi treba da uzme pipetu u ruke i dokaže tvrdnju. Ona ne može da potpuno isključi mogućnost da SAD imaju nekakve dokaze za svoje tvrdnje, ali je mišljenja da će proći još vremena i istraživanja dok se ne dođe do nekih činjenica.

– Virus mora da se proučava, da na tome rade genetičari i molekularni biolozi i da čovečanstvu daju odgovore – zaključila je dr Gligić.

Teorije zavere

Vrlo je važno, kaže dr Zoran Radovanović, reći da su priče o biološkom ratu putem virusa kovid-19, najobičnije gluposti, jer se, kako je objasnio svaki virus ponaša jednako.

– Pegavac, bolest vaši i tropska bolest malarija se isto ponašaju u toplim i hladnim krajevima, a tipičan grip se beleži i kod Eskima i u tropskim krajevima, na severnoj i južnoj hemisferi. Mnogi virusi koje ima čovek, šire se i zavisno od lokalnih uslova i higijene – priča on.

Kao argument besmislenosti tvrdnjama o biloškom ratu, profesor ukazuje da u slučaju kada bi neka sila htela da ide u rat virusom, morala prvo da izmeni virus, pronađe vakcinu i cepi svoje stanovništvo da se ne bi zarazilo, pa da onda ide u rat.

– Niko razuman na planeti nije uključen u biološki rat – kaže profesor.

“Šišmiš žena”

Od početka se sumnja na jednu laboratoriju iz Vuhana kojom rukovodi čuvena profesorka Ši Žengli koja je dobila međunarodno priznanje zbog otkrića da je bolest poznata kao Sars, koja je 2003. godine ubila više od 700 ljudi, uzrokovana virusom koji je verovatno potekao od vrste slepih miševa u pećinama Junana. Od tada je često zovu “žena šišmiš”, a radila je na brojnim projektima koji su pokušavali da predvide i spreče dalje epidemije. Hvatajući slepe miševe, uzimajući im uzorke fekalija, a zatim ih vraćajući u laboratoriju u Vuhanu, udaljenom oko 1.600 kilometara, tim je identifikovao stotine novih korona virusa kod slepih miševa. Međutim, činjenica da je Vuhan dom vodeće svetske ustanove za istraživanje korona virusa, kao i prvi grad koji je bio opustošen novim virusom, nastala je sumnja da su ove dve stvari i te kako povezane. Ipak, za sada nema zvanične potvrde da se radi o ovoj laboratoriji.