Tanjug/AP

Predsednik italijanske pokrajine Veneto Luka Zaja izjavio je za italijanske medije da je soj srpskog virusa korona agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.

Luka Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije, prenosi RTS.

– Uradivši četiri testa, primetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa – rekao je Zaja.

Predsednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija već briga o zdravlju svih građana. Naime, u Venetu su se otvorila nova žarišta upravo tamo gde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

– Situacija u ovom regionu je u svakom slučajnu stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, pa smo zato pojačali kontrolu -rekao je Zaja.

Naveo je da se radi o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Severne Makedonije.

– Potrebno je da Svetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne mame od 23 godine iz Kameruna sa detetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus – rekao je Zaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here