Košmar – horor film u sopstvenoj režiji! Postoje oni koji su “podložni” snovima. Zna se da svaka osoba sanja, ali samo se retki sećaju da sutradan prepričaju svoju usnulu avanturu. Ipak, većina se seća noćne more. Stručnjaci su obelodanili da postoji spisak namirnica koje, ukoliko se pojedu pre odlaska na počinak, mogu da izazovu ružne snove.

Na visokom prvom mestu je ni manje, ni više nego sladoled. I dok deca plaču da dobiju ledenu poslasticu, odrasli mogu noću da viču zbog nje. Obiluje mastima i šećerom, a telo nema dovoljno vremena da ih sagori ukoliko se osladite neposredno pre spavanja. Ugljeni hidrati iz ovog dezerta daće organizmu energiju čak i dok on želi da se odmara. Takvo stanje šalje mozgu pobrkane poruke koje na kraju rezultiraju košmarima.

Slična stvar je i sa napicima bogatim kofeinom. I vrapci na grani znaju da kafa sa šećerom pre spavanja tera snove, ali malo ko zna da i čaša soka poput koka-kole može da napravi nevolje u krevetu. Smatra se da može da izazove “đavolje filmove” zbog svog sastava – kofein direktno stimuliše mozak, čak i za vreme spavanja, što može da režira ružne snove. Mozak se bori da se potpuno opusti zbog unosa kofeina, pa čovek ne može odmah da utone u dubok san i tada najčešće napadaju prizori iz filmova strave i užasa.

Čips i utvare

Začinjena, a pogotovo ljuta i slana jela pre spavanja su sigurna garancija da ćete imati košmar. Mnogi na društvenim mrežama tvrde da ako se prejedu pikantnog čipsa ne samo da se vrte po krevetu i ispijaju vodu na svakih pola sata, već i često sanjaju da ih jure kojekakve spodobe.

“Sveto trojstvo”

Lagani obroci, tuširanje i čista posteljina su ono što može da obezbedi da čovek spava kao beba. Ipak, ako se osoba oseća loše ili je pod stresom zbog životnih problema, onda često ni ovo “sveto trojstvo” ne pomaže da utonete u nirvanu.