“Kosovo će profitirati nakon odvajanja od Elektromreža Srbije”

2
EPA/Petrit Prenaj

Izvršni direktor kosovskog Operatora sistema za prenos i tržišta električne energije (KOSTT) Iljir Šalja, izjavio je da očekuje dobit za Kosovo od nekoliko miliona evra godišnje, nakon eventualnog izlaska iz Elektromreža Srbije (EMS) i pridruživanja albanskom Operatoru sistema prenosa (OST).

Šalja je naglasio, da se potpisivanjem sporazuma sa Albanijom, Kosovo odvaja od “kišobrana” EMS i postaje deo albanskog OST.

Istakao je, da je Srbija od 2008. godine do danas, prema njegovim rečima, ilegalno koristila kosovsku prenosnu mrežu i prikupila prihode u iznosu od oko 65 miliona evra. Takođe, Šalja je poručio da potpisivanje sporazuma sa Albanijom vidi kao dobru priliku da Kosovo zaradi više od dva miliona evra godišnje.

– U finansijskom smislu, definisano je dimenzioniranje energetskih kapaciteta unutar bloka Kosovo-Albanija, gde će, prema dogovorenim proračunima, ušteda biti oko 4 miliona evra godišnje. Za OST će pogodnosti biti 1,4 miliona evra, a za KOSTT 2,6 miliona evra – naveo je on.

Odlazeći ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka istakao je, da Kosovo godišnje trpi gubitke od oko 12 miliona evra od EMS, koji prema njegovim rečima, nastavlja da prikuplja sredstva od ulaznih kapaciteta sa kosovskih graničnih tačaka sa susednim zemljama.

“Srpske opštine na severu potroše više od 10 miliona evra”

Što se tiče kosovskih finansijskih gubitaka iz elektroenergetske mreže, Luka je naglasio, da su računi za energiju koje potroše korisnici srpskih opština na severu, veći od 10 miliona evra, podsećajući da na se na severu struja ne naplaćuje.

Takođe, Luka je istakao, da će od aprila 2020. godine, Kosovo kontrolisati energetske granice i shodno tome, početi da prikuplja sredstva za energiju koja ide za prenos Kosova. Dok se severni deo, prema njegovim rečima, može tretirati do konačnog rešenja.

Kosovo i Albanija, pored sporazuma o spajanju energetskog sistema Kosovo-Albanija, imaju završen projekat, ali još uvek nisu započele njegovu primenu.

Reč je o energetskom bloku Kosovo-Albanija, koji je najavljen kao projekt završen pre tri godine, ali prema navodima zvaničnika Vlade Kosova, glavni razlog neaktivnosti tog bloka, bila je Srbija, koja nije uspela da sprovede Sporazum o energetici, potpisan u Briselu 2013. godine, između predstavnika Prištine i Beograda, uz pomoć Evropske unije.

Početkom decembra 2019. godine, KOSTT i OST potpisali su u Tirani sporazum o uspostavljanju energetskog sistema Kosovo-Albanija, koji će početi sa primenom aprila 2020. godine. a o ovom sporazumu obaveštena je i Evropska mreža operatora sistema za prenos energije (ENTSO).

2 COMMENTS

  1. Profitiraće naravno jer će im svedugove preuzeti Srbija.Kao i za sve otalo što Srbija plaća od penzija do zaduženja i kredita Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here