M. Karović
Kosovo i Metohija

Ukoliko bi Zapad pokušao da inicira neku međunarodnu konferenciju koja bi dovela do izmene postojećeg Dejtonskog sporazuma ili da o istom trošku reši i pitanje BiH i pitanje Kosova onda bi bilo potpuno prirodno da svoje izaslanike imenuju i Rusija i Kina, a možda i Indija, kao sile koje su protivteža zapadnih aspiracija ka Balkanu, piše Sputnjik.

Ovo je mišljenje diplomate u penziji i direktora Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisava Paića povodom procene bivšeg britanskog diplomate i profesora na Univerzitetu Kembridž Timotija Lesa, koji je rekao da se nakon imenovanja specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan od strane Velike Britanije, ne bi iznenadio ako bi “to otvorilo put za imenovanje drugih međunarodnih izaslanika, od strane Rusije, a možda i Turske i Kine”. Jer kako je istakao Les, „Rusija, Turska i Kina“ neće dozvoliti svojim protivnicima da oblikuju događaje na Balkanu na načine koji su suprotni njihovim nacionalnim interesima“.

Nema istog voza za BIH i Kosovo

Paić se slaže da cela situacija na Balkanu vezana i za BiH i za Kosovo „liči“ na preddejtonski period ali samo u onom delu gde je Zapad pokušao pre Dejtonskog sporazuma da istera svoje interese iste one koje, kako dodaje, sada pokušava da istera u BiH.

– S druge strane, Priština nedvosmisleno čeka da se nakači na bosanski voz u nadi da će tako rešiti svoj status. Međutim, okolnosti iz tog perioda i danas u međunarodnom smislu su se skroz promenile, i nikako ne mogu da se vrate u stanje koje je vladalo u periodu pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma – kaže on.

Kako ističe, ako bi Zapad pokušao da reši probleme na Balkanu po nekom kratkom postupku, to ne bi uspeo jer sve što se dešava na Balkanu mora da se završi u SB UN gde ih čekaju Rusija i Kina.

I Srbija i Rusija i Kina mogu da imaju izaslanike

– U tom smislu zainteresovana strana je i što se tiče i Kosova i BiH, i Srbija pa bi bilo logično da barem vezano za BIH ima svog izaslanika. Za sada je dobro što je neko kao što je Les napomenuo da postoji mogućnost da i zemlje koje nisu na liniji Amerike i Velike Britanije po pitanju problema na Balkanu mogu da se uključe sa svojim izaslanicima ali mislim da se to neće desiti, osim ako Zapad ne bude krenuo u pravcu koji direktno urušava RS u BiH ili pokuša da izdejstvuje kosovski status mimo dijaloga koji vodi EU – kaže Paić.

Inače, Timoti Les je napomenuo da je odluka Ujedinjenog Kraljevstva da imenuje svog predstavnika posledica njene odluke da napusti EU, što znači da ne može da vrši uticaj u Bosni preko Brisela. On ocenjuje da će zbog toga predstavnik Britanije blisko sarađivati sa američkim i evropskim izaslanicima na Balkanu, kao i sa Kritijanom Šmitom u BiH, u nadi da će uticati na pozicije ovih moćnijih aktera.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here