Youtube/AFP News Agency
Povratnici iz Sirije i Iraka najopasniji: Stejt department

Strane terorističke grupe nastojale da iskoriste mreže ilegalnog krijumčarenja i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu kako bi teroristima sa Bliskog istoka i juga Azije pokušale da olakšaju ulazak u Evropu, naveo je izveštaju za 2022. godinu, američki Stejt department.

Među teritorijama koje su apostrofirali je KiM gde se navodi da su “građani Kosova u ili van zemlje potencijalne mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili verske orijentacije”, ali i da su privremene prištinske institucije tokom 2022. “nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom”.

Pogrešno izjednačavanje

Izveštaj je prošao nezapaženo na prostoru Balkana, a stručnjaci za bezbednost za “Vesti” kažu da je posebno zabrinjavajući deo gde SAD pokušavaju da izjednače islamski terorizam i događaje u Banjskoj.

– Ništa drugo nismo mogli da očekujemo od Amerike. Znaju oni odlično razliku između radikalnog islama i incidenta koji su počinili Srbi, neplaniranog, pa čak i loše izvedenog akta očajnika koji su se na to odlučili zbog konstantnog terora nad Srbima. Plaši me da se incident u Banjskoj sada maksimalno koristi kao uvertira u mnogo opasnije poduhvate destabilizacije i slabljenja vlasti u Beogradu – ističe pukovnik Ilija Kajtez i objašnjava da u strategijama velikih sila, posebno u njihovom obaveštajnom radu, sve operacije imaju faze koje se planiraju po više koraka unapred.

Tek sada se, kaže, shvata šta je bila ideja obojene revolucije u Belorusiji. Amerikanci su još tada vukli pet poteza unapred kako bi Belorusiju izvukli iz uticaja Rusije. Uveren sam da je i slučaj Banjska samo prva faza, priprema budućih koraka koji slede i zasigurno nisu u interesu međunarodnog prava i pravde, već isključivo zapadnih sila – kaže Kajtez.

Ispolitizovan dokument

I nekadašnji vojni obaveštajac, Ljuban Karan smatra da je izveštaj Stejt deparmenta, ispolitizovan.

– Umesto da se usredsrede na albanske i bošnjačke povratnike sa ratišta u Siriji, gde su pored vojnih prošli i terorističke obuke, oni insistiraju na srpskom terorizmu koji ne postoji. Takva iskrivljena slika realnosti može da ih skupo košta, jer su glavne potencijalne mete tih pritajenih džihadista američke snage u Evropi i Zapadna Evropa u celini – ističe Karan.

On podseća da su realne mete islamista baza Bondstil i pripadnici Kfora.

– Vreme je da se zapadne sile upitaju od koga im na Zapadnom Balkanu stiže realna pretnja i koga to uporno štite. Vreme je da se pitaju i šta je sa fanatizovanim pripadnicima albanske jedinice Katiba sa sirijskog ratišta i ko je ritualno odsecao glave Evropljanima u Islamskoj državi nastavljajući tradiciju koja je prvi put viđena u Bosni, a vršili su je pripadnici jedinice El mudžahedin. Amerikancima je sve poznato, i ko su ti teroristi i šta su radili, ali se prave da ih ne vide, već menjajući teze uvode izmišljeni “srpki terorizam” – kaže Karan i podseća da su svi veći teroristički događaji u Evropi i SAD počinjali ili sa Kosova ili iz BiH.

– Kosovo i delovi BiH su i dalje sigurna kuća za teroriste – kaže Karan.

I mi smo meta?

Ljuban Karan kaže da nije isključeno da se i Srbija nađe na spisku legitimnih meta terorističkih akcija islamista, ali je ipak verovatnije da će oni većinu akcija izvoditi u Evropi.

– Evropa već strepi pred božićne praznike i to više niko od zvaničnika i ne krije. Globalno je mnogo veći efekat za islamski terorizam da izvedu neki akt terorizma u evropskim prestonicama nego u malim zemljama poput Srbije. Ono što čudi je što i EU i SAD i dalje imaju dvostruke aršine i za njih i dalje postoje “dobri” i “loši” teroristi. Zbog takvog stava njihovi građani trpe najveću štetu – ističe Karan.

Po potrebi “borci za slobodu”

Ilija Kajtez je, komentarišući kritike Prištini i odnosu prema islamskom terorizmu, rekao da je reč o izveštaju dela obaveštajnih struktura SAD koje predočavaju političarima činjenice, a da se one potom predstavljaju i tumače isključivo u interesu te zemlje.

– Ne bi iznenadilo da je i izveštaj još jedno kukavičije jaje gde se s jedne strane priznaje opasnost od jačanja terorizma na Kosovu, ali već sledeće godine to mogu biti borci za slobodu. Tako su OVK 1998. proglasili terorističkom organizacijom, a sledeće su bili borci za slobodu. Ono što je jedino sigurno je da će na kraju za sve opet biti krivi Srbi – kaže on.

Pretnja za region

Stejt deparment navodi da se na KiM do sada iz Sirije vratilo oko 120 državljana, a oko 80 ostalo u kampovima i centrima, ili su nestali na ratištu na Bliskom istoku. Prema navodima SAD, glavna teroristička pretnja u Severnoj Makedoniji dolazi od povratnika iz Sirije i Iraka, a nivo terorističke pretnje je “srednje nizak”, iako su bivši pripadnici ISIS-a i simpatizeri “zadržali prisustvo u zemlji”. Navode i da se pretnja od terorizma u Albaniji sastoji se od pokušaja stranih terorističkih organizacija da radikalizuju omladinu u svrhu izazivanja nasilja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here