Youtube/Kosovo Online
Goran Rakić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa KiM obratili su se juče celokupnoj srpskoj javnosti povodom sve teže situacije u južnoj srpskoj pokrajini. Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti vrši sve veći pritisak na Srbe, pa je, kako su se složili svi govornici, situacija postala “alarmantna”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su predstavnici Srba imali sastanak s Kvintom, a da su ključne poruke koje su čuli da zemlje Kvinte podržavaju nezavisnost Kosova i odluke koje Priština donosi, pri čemu su naročito podvukli odluku o tablicama i dokumentima.

– Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Mi nikada to nećemo i nijedan Srbin to nikad neće prihvatiti. Mi gledamo u briselski sto i za nas to nije gotova stvar. Očekujemo da će dijalogom u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim naći način kako da se prevaziđe kriza.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je situacija na terenu izuzetno teška.

– Srbi se suočavaju sa velikim pritiscima, a ovo je prilika da pokažemo puno jedinstvo i podržimo predsednika u razgovorima koji predstoje u Briselu. Način na koji je Kvinta razgovarala sa Srpskom listom, govori u kako teškoj situaciji idemo u Brisel. Danas je deset puta teže nego što je bilo, a to Kurti koristi da kaže kako preko Srbije Rusija vrši uticaj. Jedini koji ide u pravcu nasilja je Aljbin Kurti.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je o sastanku sa Kvintom da se takve odluke ne mogu sprovesti na terenu.

– Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini. Pitali smo ambasadore da li će ta odluka važiti ukoliko krenu sa oduzimanjem vozila, saniteta. Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata niti registarskih oznaka. Odluka o dokumentima je samo vrh ledenog brega – rekao je Radojević.

Dodao je da hameri neprekidno patroliraju ulicama i da se postavlja pitanje čemu oni služe.

– Naše oči su uprte u Beograd. Želimo da verujemo da će i druga strana prepoznati osetljivost trenutka – zaključio je Radojević.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović poručio je da nikad nije bilo teže.

– Prebrodili smo i sukobe 1999, i pogrom 2004, i proglašenje nezavisnosti 2008, ali nikad narod nije bio zabrinutiji. Kurti javno govori da neće sprovesti sporazume. Jedino što kaže da će razgovarati o uzajamnom priznanju. Pitali smo Kvintu zašto Zajednica srpskih opština nije sprovedena. Potrebno je kompromisno rešenje gde neće biti poraženih – izjavio je Milović.

“Sukob ne želimo ni mi ni Albanci”

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić poručio je da od zemalja Kvinte ništa drugo nisu ni očekivali, jer su odavno podržali kosovsku nezavisnost.

– Tražili smo da utiču na Kurtija da odustane od odluke o ličnim kartama i tablicama. Smatramo da jednostrani potezi ne doprinose nikome, ni Srbima ni Albancima. Imamo čisto albanske patrole, prisustvo obaveštajnih službi po severu Kosova. Narod na severu ne prihvata nezavisnost Kosova, koriste dokumenta koja izdaje Srbija, sa KM tablicama možete putovati svuda po svetu, ali ne južno od Ibra. Ovaj plamen koji preti treba da se gasi u Prištini. Presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica – izjavio je Todić i na kraju obraćanja posebno naglasio da srpski narod ne želi nikakav sukob i dodao da veruje da sukob ne žele ni Albanci.