Kosovo pod zastavom velike Albanije

0
 

Velika crna zastava s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", postavljena je na zgradu Centra za kulturu u toj opštini gde je inače na vlasti stranka Ramuša Haradinaja.

 

Provokacija Trajkoviću

Zastava Republike Albanije juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gde Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića.

– To je očigledan pritisak. Komšija Albanac je revoltiran što smo napravili kuće, a imamo nameru da sve to kupi i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim – kaže Trajković.

Goran Stanković, predsednik Mesnog odbora Čaglavica, kaže da meštani tog sela smatraju ovo provokacijom i pritiskom.

Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je reč o političkom činu jer je javna institucija deo lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva – kaže za "Vesti" Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova.

On najavljuje zvaničnu reakciju na ovu provokaciju.

– Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu – rekao je Jevtić.

Sporna zastava je istaknuta u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli da vide i predstavnici Kfora, Oebsa i strane diplomate koji su ponedeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira.

Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže za "Vesti" da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.

– To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji. Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za šta se zalažu – smatra Trajković.

Kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž celog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu videti kao nalepnice na staklima automobila.

– Srbi protiv toga, nažalost, ne mogu ništa. Kako mi da se odbranimo kad to ne može da se spreči ni na teritoriji gde Srbija ima puni suverenitet i integritet. Šta mi možemo da uradimo u okviru ove simulacije države? Bili bismo mnogo jači kad bi naša država ovaj problem rešavala u Bujanovcu, Preševu i Medveđi – zaključuje Trajković.
 

EU bez odgovora

"Vesti" su fotografiju i pitanja – da li se isticanje zastave velike Albanije smatra političkim činom i udarom na suverenost država u okruženju, prosledile i kancelariji EU u Prištini. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

 

Ramušev rođak na slavi

Zanimljivo je da u ponedeljak slavu manastira došla da čestita i delegacija odbornika iz opštine Dečani. U toj delegaciji bio je i rođak Ramuša Haradinaja.

 

Visi u u Crnoj Gori

U blizini graničnog prelaza Božaj, u Crnoj Gori, takođe je okačena zastava velike Albanije. Istaknuta je na zidu izletišta Vitoja, na kome se u avgustu tradicionalno okuplja albansko pleme Hoti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here