Facebook
Kosovske bezbednosne snage

Nakon izveštaja u svetskim medijima da NATO priprema brojne “kopnene koridore” za slanje američkih trupa na prve linije fronta u slučaju velikog evropskog rata sa Rusijom, stručnjaci za bezbednost kažu da bi i Kosovo trebalo da bude spremno da se pridruži Zapadu na ovom frontu.

Upozorenja o otvaranju koridora u eventualnoj konfrontaciji Zapada i Rusije podrazumevala bi korišćenje kosovskih kapaciteta, smatraju stručnjaci za bezbednost.

Britanski “Telegraf” je nedavno objavio da NATO priprema više „kopnenih koridora” za slanje američkih trupa na prve linije fronta u slučaju velikog evropskog rata sa Rusijom. Američki vojnici bi se iskrcali u pet luka, uključujući i jednu na Balkanu.

Poznavaoci dešavanja kažu da Balkan i Kosovo nisu izuzetak kada je u pitanju rizik da se pretvore u žarišta sukoba.

– Kosovo je uvek bilo baza mirovnih trupa, još od posleratnog perioda i tokom rata sa uspostavljanjem američke baze Bondstil, ali i u okviru Kfora. Opasnosti i pretnje koje proizlaze iz sukoba, odnosno ruskog napada na Ukrajinu, znače da je ne samo uski krug između dve zaraćene države i ruske agresije na Ukrajinu, već i deo Balkana, u ovom slučaju uključujući Kosovo, u riziku. Ovo je američki plan da podrži i probudi Evropu iz letargije, koja uvek čeka zaštitu od SAD i NATO – rekao je stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši.

I Bedri Eljezi, takođe stručnjak za bezbednost, kaže da su ova upozorenja zasnovana na obaveštajnim izveštajima zemalja članica NATO i SAD.

– Dakle, oni su jasan signal o opasnosti koja čeka Balkan i Evropu uopšte. Balkansko poluostrvo je interesantno mesto za ove odbrambene kapije i Kosovo je u ovom slučaju dosta korisno za Severnoatlantsku alijansu. Takođe, ovde je instalirana američka baza Bondstil, koja ima svoje profesionalne kapacitete koji se onda mogu koristiti za račun operativne planovima NATO – rekao je Eljezi.

U proteklih pet godina, Zajednička komanda za podršku NATO razmatrala je opcije za različite rute koje bi mogle da se koriste za slanje trupa u slučaju sukoba sa Rusijom. Kako su preneli britanski mediji, “u ovim koridorima nacionalne vojske neće biti ograničene lokalnim pravilima i biće slobodne da prevoze teret bez uobičajenih ograničenja”.

Kako navodi “Telegraf”, do intenziviranja priprema dolazi usred upozorenja najviših lidera vojne alijanse da zapadne vlade moraju da se pripreme za sukob sa Rusijom u naredne dve decenije.

“Logističke rute postale su glavni prioritet otkako su se lideri NATO dogovorili na samitu u Litvaniji prošle godine da pripreme 300.000 vojnika koji će biti stavljeni u stanje pripravnosti za odbranu Alijanse. Prema planovima, američke trupe sleću u holandske luke i potom na vozove koji ih prevoze preko Nemačke do Poljske. U slučaju ruske invazije, američke trupe bi sletele u luku Roterdam pre nego što bi bile transportovane dalje na istok. Ali se takođe prave planovi da se prošire putevi ka drugim lukama kako bi se osiguralo da kopnena linija komunikacija ne bude presečena od strane moskovskih snaga” prenosi britanski list.

11 COMMENTS

  1. Zašto se ne ustupi koja napuštena kasarna – garnizon ruskoj armiji u raškoj oblasti , Kraljevu , Preševu za raketnu bazu ??? Zar nije vreme za reciprocitet 1 : 1 !? Jel mi to čekamo da kada počne budemo zgaženi za 7 dana ? Ništa nemaš od dece regruta jer se kašikom na bager ne skače,gineš sigurno…… razmislite dok nije kasno…. aaaa gde nam je maki ? Pojačali su terapiju pa nije sposoban da kopira onu bolesnu poruku od prošle godine ???

  2. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  3. Ne samo to Srbija je trebala cim je Tito umro odmah da pozove Rusku Vojsku da se stacionira u Krusumliju, Prokuplje, Nis,ili Krusevac. I Danas nebi ni bilo Kosovo u Okupatorske ruke .A i sad nije kasno da Srbija pozove Ruse da nam pomognu jer je to krajne vreme da spasimo Kosovo. Samo tako mozemo uz Ruse da obstanemo. To bih trebao Vojni vrh pod hitno da uradi ili cemo celu Srbiju izgubiti.

  4. Kosovari su spremni a jeste li vi spremni? Zašto gurate Ruse šta oni imaju sa nama i njima?! Za koga se danas gine a Rusi ne mogu ni svoje odbraniti što su okupirali?!

  5. Zato što kada si neutralan imaš više šansi da preživiš nego kada odabereš jednu stranu u ratu.

  6. Ovo znači da su jači sve planirali Kosovo uskoro biče primljen u Savet Evrope i u NATO ..!! Jer da tako nije.? kako bi mogolo da učestvuje u tim kopnenim operacijama ko puno pravni član te ,Alianse i šta to mi sanjamo i trubimo da NIŠTA zato i sanjamo 27 god to je samo san. NEMA PREDAJE KM OSTAJE Aco Srbine eee blee.

  7. boze dragi koja vest… pa bazu nisu napravili da gaje cvece, naravno da je za neki od ratova koje Nati neprekidno vodi po svetu, civilizivano i demokratsko sto je najveci moguci cinizam, kao kad bi kriminalac kritikovao zakon??! Svaka info o pripremi Nato da se brani, je zapravo njihov plan za novi sukob pa to je i budali valjda jasno posle ovolikih godina zla? Zato pisite realno, niste i istoj toj sluzbi valjda?

  8. Ni ti nisi daleko od Maki. Neka brinu o ratovima koje su zakuvali sami ILI NEKA OPŠTE GRUPNO ali bez nas. Može li jedan rat da prođe bez naše dece jer tamo gde smo državom treba da opstanemo i fizički. Ne vidim da je neko priskočio da nas brani a za sada nas niko fizički ne napada bar tamo gde jesmo. Nismo ničiji i to treba da ostane a tako je i bilo. NESVRSTANI tj. samo na svojoj strani. Saradnja sa svima a rat ni protiv koga i ni za čije interese. Zato i ti Milenko kao i Maki pokrij se ušima i ćuti jer mali smo mi da ispravljamo svetske krive Drine.

  9. Amerikanci sigurno neće ratovati protiv Rusije – ali da li će da svoje sluge Albance pošalju na front – to nije isključeno. A kada istroše sve vazale, onda će napraviti mirovni dogovor sa Rusijom. Dakle Srbi ne planiraju ni sa kim da ratuju, već da mirno sačekaju da se veliki dogovore – pa kom obojci, kom opanci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here